sâmbătă, 27 octombrie 2012

Doar Samsung si Apple mai castiga din smartphone-uri


Toate companiile producatoare de smartphone-uri s-au dus in jos cu o viteza alarmanta in comparatie cu Samsung si Apple. IDC ne arata cat de mult au pierdut companiii precum NokiaHTC sau BlackBerry in fata celor doi invingatori.IDC studiu smartphone
In cel mai nou studiu publicat de IDC este surprinsa situatia globala a companiilor producatoare de smartphone-uri pe ultimul trimestru fiscal. In practica vorbim de perioada cuprinsa intre 1 iulie si 30 septembrie.
Pe primul loc la capitolul vanzari si cifra de afaceri se afla Samsung, compania coreeana care in ultimele 3 luni a reusit sa inregistreze o crestere de 100,4% in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2011. 56,3 milioane de smartphone-uri au fost comercializate de gigant cu o crestere de 12% fata de trimestrul al doilea al acestui an. Apple, pe aceeasi perioada, a inregistrat o crestere de 57,3%, de la 17,1 milioane de iPhone-uri comercializate in acelasi trimestru din 2011 la 26,9 milioane in perioada iulie – septembrie.
La nivelul industriei, vanzarile de smartphone-uri au inregistrat o crestere de 45,3% de la an la an iar din acest procent doua treimi tin exclusiv de Apple si Samsung.
Desi surprinzatoare, pozitia cu locul al treilea este ocupata de RIM cu 7,7 milioane de smartphone-uri livrate. Din pacate aceasta performanta nu este atat de buna pe cat pare la prima vedere deoarece este mai mica cu 34,7% in comparatie cu anul trecut. Locul 4 la distanta foarte mica este ocupat de ZTE cu 7,5 milioane de terminale vandute, cu 82,9 procente mai mult decat acum un an. Regretabil este insa faptul ca nici ZTE nu o duce foarte bine. Fata de al doilea trimestru al acestui an performanta de mai sus este mai mica cu 6 procente. Cea mai problematica scadere a inregistrat-o HTC in acest trimestru. Cele 7,3 milioane de terminale vandute reprezinta o cifra mult mai mica fata de cele 12,7 milioane de acum un an sau 8,8 milioane de acum un trimestru.
Valorile obtinute de Nokia nu sunt incluse in acest studiu pentru simplul motiv ca performanta companiei finlandeze nu au reusit sa o pozitioneze in primele 5 care activeaza in domeniu. Daca e sa ne luam dupa rezultate publicate in urma cu cateva zile de Nokia, valoarea care ne intereseaza este de 6,3 milioane. Acesta este numarul de terminale comercializate in ultimul trimestru.
Per ansamblu este evident ca dominatia obtinuta de Apple si Samsung in aceasta industrie a fost realizata pe spatele unor companii precum Nokia, HTC, RIM, LG sau altii. Ramane sa vedem ce urmeaza sa se intample in continuare. Din pacate, atata timp cat Apple si Samsung vor lansa in continuare produse precum iPhone 5 sau Galaxy S III, nu vad cum si-ar mai putea pierde pozitia de lideri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu