marți, 28 august 2012

Apple a cerut interzicerea a opt smartphone-uri Samsung, după câştigarea procesului


Apple a cerut în justiţie interzicerea de la comercializare a opt smartphone-uri şi o tabletă Samsung, după ce a câştigat vineri procesul împotriva principalului rival, însă produsele sunt din generaţiile trecute, iar interdicţia nu ar afecta semnificativ compania sud-coreeană, transmite Bloomberg.
Apple a cerut interzicerea a opt smartphone-uri Samsung în SUA, după câştigarea procesului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)






















Un juriu federal a decis vineri că mai multe produse din gama Samsung Galaxy încalcă şase brevete ale Apple care privesc designul şi funcţionalitatea smartphone-urilor şi tabletelor, acordând companiei americane daune de 1,05 miliarde dolari.
Sancţiunea financiară poate fi extinsă de judecătorul care prezidează procesul, deoarece verdictul cuprinde şi o constatare că Samsung a încălcat cu bună ştiinţă patentele Apple. Totodată, Apple poate solicita acum eliminarea de pe piaţă a produselor "vinovate" de infringement. Mai devreme în desfăşurarea procesului, instanţa a acordat Apple o interdicţie preliminară temporară de la comercializare în Statele Unite a tabletei Samsung Galaxy Tab 10.1.
Astfel, Apple doreşte acum transformarea interdicţiei temporare într-una permanentă şi extinderea ei la opt smartphone-uri Samsung.
Efectul asupra vânzărilor Samsung va fi neglijabil, deoarece cele mai noi modele ale companiei, inclusiv Galaxy S III, nu sunt pe lista Apple, a declarat pentru Bloomberg analistul Mark Newman de la Sanford C. Bernstein, care a lucrat anterior la Samsung. El estiemază că cele opt produse atacate de Apple generează maximum 1,4% din profitul Samsung.
Acţiunile Samsung au crescut marţi la Seul cu 1,7%, după ce au pierdut luni peste 7%, în prima şedinţă de tranzacţionare după anunţarea verdictului din SUA.
Apple, cea mai mare companie listată din lume după capitalizarea de piaţă, a crescut luni la New York cu 2%, la 675,68 dolari pe acţiune.
Cel mai bine vândut model de pe lista Apple este smartphone-ul Samsung Galaxy Prevail, care a generat în perioada 2010-2012, în SUA, venituri de 378 milioane de dolari, potrivit datelor depuse la proces de Samsung.
Celelalte modele aflate pe listă sunt Galaxy S II Epic 4G, Galaxy S 4G, Galaxy S II T-Mobile, Galaxy S Showcase, Galaxy S II AT&T, S II Skyrocket şi Droid Charge. Cele opt modele au totalizat vânzări de 9,1 milioane de unităţi în perioada 2010-2012 pe piaţa SUA.
În trimestrul al doilea, 12% din vânzările de smartphone-uri înregistrate de Samsung au avut loc în Statele Unite, potrivit SK Securities Co. Cea mai mare piaţă a companiei sud-coreene este Europa de Vest, unde Samsung generează 23% din vânzări, urmată de Asia-Pacific, cu 22% din vânzări, respectiv China, cu 16%, potrivit HMC Investment Securities Co.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu