marți, 28 august 2012

Aceasta este Nataşa - geniul absolut din lumea cimpanzeilor





Şi alte specii au geniile lor: o femelă de cimpanzeu a obţinut un punctaj mult superior celui al altor cimpanzei, cu ocazia unor teste de inteligenţă specifice, în cadrul unui experiment de anvergură întreprins de cercetătorii de la Institutul Max Plank de Antropologie Evoluţionară.



Cu toate că unele primate sunt mai inteligente decât altele, acest cimpanzeu este cu totul şi cu totul "excepţional". Femela în vârstă de 20 ani a depăşit toate punctajele din testele de inteligenţă. Rezultatul cercetărilor, publicat în periodicul Philosophical Transactions of the Royal Society B, sugerează că indivizii geniali există şi printre animale, dar niciunul dintre atributele acestor indivizi nu poate fi considerat inteligenţă pură.

În schimb, un conglomerat de calităţi şi abilităţi formează "geniul" Nataşei, un adevărat Einstein al lumii animale. Îngrijitorii ei din cadrul adăpostului pentru cimpanzei de pe Insula Ngamba din Uganda ştiau deja că Nataşa este un cimpanzeu deosebit, chiar înainte de derularea testelor de inteligenţă.

Nataşa s-a făcut remarcată în decursul ultimelor luni, inclusiv prin evadările ei spectaculoase. Spre exemplu, a evadat de nenumărate ori escaladând gardul electric care înconjoară rezervaţia. A făcut asta după ce a aruncat crengi peste gard până când nu a mai văzut nicio scânteie. Atunci, când a fost sigură că nu mai circulă curent electric, a trecut de gard fără probleme.

A învăţat, de asemenea, să păcălească oamenii să-i arunce hrană, doar pentru a se amuza ulterior, după ce stropea cu apă oamenii care se apropiau prea mult de gard.

Cercetătorii Esther Hermann şi Joseph Call s-au decis să o studieze pe Nataşa, alături de alţi cimpanzei, pentru a vedea dacă există într-adevăr exemplare geniale printre aceste maimuţe antropoide. Pentru aceasta, cercetătorii au întocmit o serie de teste mentale care constau din opt probe.

În primele testări, cimpanzeii trebuiau să descopere alimente ascunse. În cea de-a doua, cimpanzeii trebuiau să folosească o unealtă pentru a evita o capcană şi a câştiga astfel o recompensă sub formă de hrană. Ultimele teste trebuiau să determine modul în care cimpanzeii operează cu noţiuni precum culoare, mărime şi formă.

"Am identificat unii indivizi care obţineau scoruri mai bune decât ceilalţi", susţin cercetătorii, care adaugă că Nataşa a strălucit la aproape toate testările.

Cercetătorii nu au putut identifica "un factor general al inteligenţei" în cazul cimpanzeilor. În loc de acesta, oamenii de ştiinţă susţin că aceste primate posedă mai multe abilităţi legate de actul învăţării, folosirea uneltelor, înţelegerea noţiunii de cantitate, precum şi capacitatea de a trage concluzii bazate pe dovezi şi gândire logică.

Faptul că cimpanzeii trec printr-un proces atât de elaborat ţine în mare măsură de constrângerile mediului ambiant şi de nevoile lor individuale. Referitor la alte animale, Herrman şi Call amintesc de câinii Rico şi Chaser, care cunoşteau semnificaţia a sute de cuvinte.

Cercetătătorii nu exclud existenţa unei adevărate inteligenţe - similară celei umane - şi la alte animale, dar afirmă că, pentru a afla, sunt necesare mai multe studii, cu probe care să implice şi dimensiuni cognitive, motivaţionale şi legate de temperament.

Foto: Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu