miercuri, 5 decembrie 2012

Becurile din plastic, mai ieftine şi mai eficiente decât cele LED


O echipă de cercetători americani au realizat un nou tip debec economic . Mult mai ieftin de produs decât alternativele cu tehnologie LED, cel puţin la fel de eficient din punct de vedere al consumului de energie şi cu o durată de viaţă măsurată în zeci de ani, noul produs ar putea debuta chiar din 2013, oferind o alternativă ecologică şi durabilă la becurile fluorescente cu vapori de mercur.
Becurile din plastic, mai ieftine şi mai eficiente decât cele LEDBecurile din plastic, mai ieftine şi mai eficiente decât cele LED

Realizate integral din plastic, folosind o tehnologie numită field-induced polymer electroluminescent (FIPEL), noile becuri convertesc aproape în totalitate energia electrică în lumină, reducând substanţial uzura cauzată prin încălzire - principala cauză a îmbătrânirii becurilor cu tehnologie LED, care în timp îşi pierd din luminozitate şi eficienţa energetică.
Dezvoltată acum mai bine de 10 ani, tehnologia FIPEL presupune circularea unui curent electric printr-un tip de polimer cu proprietăţi electroconductoare, capabil să convertească energia primită în lumină vizibilă. Problema este că în forma iniţială acest material nu putea genera suficient de multă lumină pentru a concura soluţiile existente deja pe piaţă, motiv pentru care tehnologia a căzut în uitare.
  Noi progrese au fost în cele din urmă făcute de un grup de cercetători ai Wake Forest University din statul american Carolina de Nord. Aceştia au dezvoltat un procedeu relativ ieftin şi uşor de aplicat, ce presupune doparea materialului din plastic polimer cu nanotuburi de carbon, rezultând un produs cu de aproximativ 5 ori proprietăţile luminescente ale materialului original. Procedeul de dopare este foarte bine cunoscut şi utilizat la scară largă în industria electronicelor, unde materialul folosit pentru realizarea microprocesoarelor este combinat cu impurităţi pentru a modifica sau îmbunătăţii proprietăţile electrice specifice elementului în stare pură - în cazul de faţă siliciu.
Comparate cu becurile economice bazate pe tehnologie CCFL, becurile FIPEL nu conţin mercur sau alte substanţe dăunătoare pentru mediul înconjurătorComparate cu becurile economice bazate pe tehnologie CCFL, becurile FIPEL nu conţin mercur sau alte substanţe dăunătoare pentru mediul înconjurător

Becurile realizate folosind varianta îmbunătăţită a tehnologiei FIPEL au în componenţă trei straturi de plastic polimer dopat cu nanotuburi de carbon, intercalate cu straturi din material dielectric. La aplicarea unui curent electric, straturile din polimer electro-luminescent emit lumină vizibilă. Partea cu adevărat interesantă este că lumina obţinută cu aceste becuri acoperă un spectru foarte apropiat luminii solare naturale, fiind ideală pentru spaţii publice şi locuinţe.
Comparate cu becurile economice bazate pe tehnologie CCFL, becurile FIPEL nu conţin mercur sau alte substanţe dăunătoare pentru mediul înconjurător, iar durata de viaţă aproape nelimitată diminuează mult problema înlocuirii lor şi reciclarea deşeurilor rezultate.
Potrivit lui David Caroll, inventatorul din spatele becurilor cu tehnologie FIPEL, noul tip de bec va intra pe piaţă chiar de anul viitor , purtând marca unei companii cu renume în domeniu.

Sursa : http://www.go4it.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu