duminică, 24 martie 2013

HP a creat un ecran pentru terminale mobile care oferă imagini 3D cu volum şi nu necesită ochelari


Ecranele 3D care nu necesită ochelari sunt o provocare pentru cercetătorii din domeniu, acestea permiţând utilizatorilor să evite inconfortabilele echipamente active sau pasive. Implementări funcţionale există deja, cum ar fi de pildă cea folosită de consola Nintendo 3DS, însa acestea au o serie de limitări drastice care nu le fac cu mult mai practice decât sistemele cu ochelari.
Cercetătorii din cadrul HP au publicat o lucrare în care afirmă că au pus la punct o tehnologie prin care ar fi posibilă implementarea unei noi generaţii de ecrane 3D fără ochelari pe dispozitive mobile, domeniile direct vizate fiind cele medicale, inginereşti şi, bineînţeles, cel de consum al conţinutului multimedia.
  Tehnologia pusă la punct va oferi unghiuri mai ample de vizualizare, aceasta promiţând unghiuri de 45 de grade indiferent de direcţia din care am privi. Pe lângă acest avantaj incontestabil faţă de ecranele contemporane, care necesită vizionarea dintr-un punct fix perpendicular pe ecran, tehnologia HP oferă şi volum, la fel ca proiecţiilor holografice din filmele SF.
Dând ca exemplu celebra scenă a hologramei prinţesei Leia din Star Wars, cercetătorii afirmă că imaginile proiectate vor putea fi admirate din orice unghi, la fel ca un obiect real. Cheia acestui mod de proiecţie este o structură foarte fină de cercuri concentrice care este gravată pe suprafaţa ecranului, aceasta dispersând lumina în direcţii şi sub unghiuri diferite. Conform informaţiilor oferite de HP, această tehnologie permite afişarea a 64 de puncte de vizualizare distincte, iar vizualizarea a două imagini adiacente, câte una pentru fiecare ochi, va permite creierului să compună o imagine tridimensională.
  Înregistrarea conţinutului pentru acest tip de ecran este însă deosebit de pretenţioasă, necesitând 64 de camere video, câte una pentru fiecare unghi distinct de vizualizare, ceea ce înseamnă că nu vom vedea prea curând o implementare comercială.
HP a prezentat invenţia pe site-ul Nature, unde pot fi găsite şi patru filme demonstrative în care se pot vedea capabilitătile noii tehnologii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu