Insomnia, una dintre problemele des întâlnite poate dubla riscul de apariţie a atacului de cord sau a celui cerebral, susţine un nou studiu.
Studiul realizat de oamenii de ştiinţă din Taiwan a descoperit că oamenii care suferă de insomnie au de două ori mai multe şanse de a suferi un atac de cord sau unul cerebral, comparativ cu cei care nu au probleme legate de somn.
Descoperirile studiului realizat pe o perioadă de patru ani sunt susţinute de alte cercetări care demonstrau că somnul insuficient poate contribui la creşterea tensiunii arteriale şi că trezitul înainte de atingerea necesarului de ore dormite poate duce la dezvoltarea unor probleme ale inimii. Din această cauză, specialiştii care studiază efectele somnului asupra sănătăţii susţin că acesta ar trebui să fie unul dintre principalele subiecte de discuţie dintr-un cabinet medical.
În studiu au fost implicate mai bine de 43.000 de subiecţi cu vârste peste 45 de ani, dintre care 10.871 erau diagnosticaţi cu insomnie. De-a lungul a celor 4 ani, în rândul subiecţilor s-au înregistrat 424 atacuri de cord şi 3.307 atacuri cerebrale. Cei din grupul pacienţilor diagnosticaţi cu insomnie au fost de 2,3 ori mai predispuşi la atacuri de inimă şi de 1,99 de ori mai predispuşi la atacuri cerebrale, comparativ cu participanţii care nu aveau astfel de probleme de somn, au concluzionat autorii.
Nimeni nu cunoaşte cu exactitate modul în care lipsa somnului afectează inima, dar este posibil ca răspunsul la stresul acut să fie mai activ atunci când oamenii nu au parte de suficient somn. Astfel, ritmul cardiac poate creşte iar de-a lungul timpului acelaşi lucru se petrece şi cu presiunea arterială care sporeşte riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare, au explicat autorii studiului.
Studii anterioare susţin că medicii ar trebui să adauge problemele de somn pe lista factorilor modificabili, cu scopul de a preveni bolile de inimă.
Sursa : http://www.descopera.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu