marți, 6 noiembrie 2012

Cel mai rar mamifer marin din lume a fost văzut pentru prima oară „în carne şi oase”


O specie de cetaceu extrem de puţin cunoscută a putut fi descrisă integral după ce oamenii de ştiinţă au văzut, în sfârşit, două exemplare întregi - o femelă şi un pui - care au eşuat şi au pierit pe o plajă din Noua Zeelandă. Până atunci, această specie era cunoscută doar prin câteva oase din colecţiile unor muzee.

Specia - cu denumirea ştiinţifică  Mesoplodon traversii - face parte din categoria aşa-numitelor „balene cu cioc”, în realitate un grup de cetacee cu dinţi, înrudite aşadar cu delfinii.
Descoperirea celor două exemplare întregi, eşuate în Noua Zeelandă în 2010, a permis publicarea primei descrieri complete a speciei - cu tot cu analiza ADN - în jurnalul Current Biology. Anterior, existenţa acestei specii fusese cunoscută doar pe baza câtorva fragmente de craniu, găsite în Noua Zeelandă şi în Chile, începând din secolul al XIX-lea.
Exemplarele eşuate în 2010 sunt o femelă adultă, cu lungimea de 5,3 m, şi puiul ei mascul, cu lungimea de 3,5 m. Această specie nu a fost niciodată văzută în mediul ei natural, deci nu se ştie nimic despre comportamentul ei şi modul ei de viaţă. 
Cercetătorii de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, autorii lucrării, spun că descoperirea este prima dovadă a faptului că această specie încă mai există şi arată cât de puţin ştim încă despre vieţuitoarele din ocean. Tototdată, evidenţiază importanţa studiilor genetice, a colecţiilor ştiinţifice şi a bazelor de date pentru identificarea corectă a speciilor rare. Într-adevăr, de vreme ce nu se ştia cu precizie cum arată acest animal, analiza ADN a fost cea care a permis identificarea ca Mesoplodon traversii şi diferenţierea ei de alte specii înrudite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu