marți, 6 noiembrie 2012

Un nou raport oferă o concluzie îngrijorătoare pentru omenire: „Am trecut de pragul critic”


Planeta se îndreaptă cu paşi repezi spre schimbări climatice cu efecte devastatoare, urmând ca în acest secol temperaturile globale să crească cu până la 6 grade Celsius, concluzionează un nou raport elaborat de PricewaterhouseCoopers, cea mai mare companie de servicii profesionale din lume. Cauza acestei încălziri globale periculoase este eşecul guvernelor în a găsi alternative la combustibilii fosili.

Studiul elaborat de PwC a ajuns la concluzia că este aproape imposibil ca încălzirea globală înregistrată până în 2100 să fie limitată la două grade Celsius, pragul maxim care limitează consecinţele devastatoare şi neprevăzute ale schimbărilor climatice. Analizând ritmul în care principalele economii ale planetei au redus emisiile de dioxid de carbon, specialiştii PwC au ajuns la concluzia că este deja prea târziu pentru a mai putea atinge ţinta de 2 grade Celsius stabilită de Comitetul Interguvernamental privind Schimbarea Climei.
Pentru a nu depăşi plafonul de 2 grade Celsius, economia globală ar trebui să atingă o rată a „decarbonizării” de 5.1% pe an în fiecare din următorii 39 de ani. Acest ritm nu a fost niciodată atins de când aceste statistici sunt înregistrate, de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.
„Chiar dacă am rata decarbonizării ar fi de două ori mai mare decât cea înregistrată astăzi, tot am emite suficiente gaze cu efect de seră pentru a duce la o creştere a temperaturilor globale de 6 grade Celsius până la finalul secolului. Ca să avem mai mult de 50% şanse să atingem plafonul de 2 grade Celsius ar trebui să avem un ritm al decarbonizării de şase ori mai mare decât cel înregistrat astăzi”, a explicat Leo Johnson, partener PwC specializat în climate change şi sustenabilitate.
„A sosit momentul să ne facem planuri pentru o lume mai caldă. Am trecut de pragul critic”, a spus Johnson.
„Nu este vorba despre vreo tactică de şoc, ci de simple calcule matematice. Ne îndreptăm rapid spre un tărâm neştiut, care va solicita inovaţii tehnice şi transformări greu de imaginat. Indiferent de scenariu, nu putem continua ca până acum. Un lucru este clar: companiile, guvernele şi comunităţile din întreaga lume sunt obligate să îşi facă planuri pentru o lume mai caldă – nu doar cu 2°C, ci cu 4°C sau chiar 6°C”, a concluzionat specialistul.
Autorul Mark Lynas a explicat în cartea Six Degrees: Our Future on a Hotter Planet că o creştere a temperaturii globale cu 4-5 grade Celsius ar transforma o bună parte din sudul Europei, nordul Africii şi Orientul Mijlociu în regiuni în care va deveni imposibil de locuit din cauza secetelor şi a căldurii excesive. O încălzire globală de 5-6 grade Celsius ar duce la temperaturi medii mai mari decât cele înregistrate în ultimii 50 de milioane de ani. Nivelul oceanului planetar va creşte atât de repede, încât oraşele aflate pe coaste vor fi abandonate rapid. O încălzire globală mai mare de 6 grade Celsius va duce la dispariţia a peste 90% din speciile de pe Terra, se arată în cartea lui Lynas.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu