Cu multe aplauze, asa sunt intampinati primii clienti in Apple Store. Cateva zeci s-au trezit cu noaptea-n cap si s-au pus la coada. Insa parca nu mai sunt cozile de altadata. Ce-i drept, si tableta e mai mica.
Daca la lansarea unui iPhone fanii marcii veneau cu zile bune inainte de momentul lansarii, pentru iPad Mini coada s-a format cu cateva minute inainte sa se deschida magazinul Apple.
Primul care a reusit sa puna mana pe tableta este si posesorul iPad-ului mai mare de 10 inch: "Are dimensiunea perfecta. Exact ce am nevoie".
Aceeasi bucurie, insa, nu s-a vazut si la ceilalti clienti. Fotograful Apple a trebuit sa munceasca ceva mai mult pentru poza perfecta: "Hai, tineti tabletele in aer. Mainile sus, fiti mai zambitori!".
Poate ca la fel de fortat zambesc si concurentii Apple. Microsoft, Google si Asus se arunca in lupta cu preturi mai mici si speranta ca vor reusi intr-un final sa opreasca elanul tabletelor Apple.
Competitia se ascute la varful piramidei. In acelasi mall, la doar cativa metri distanta de magazinul Apple este Microsoft Store. Aici vedeta este Microsoft Surface.
Chiar daca nu e concurent direct, proaspatul lansat Microsoft Surface ar putea sa smulga ceva clienti de la Apple. Va fi greu cu pretul de 500 de dolari in Statele Unite ale Americii. Cu 200 de dolari mai mult decat iPad Mini.
Principalul concurent la nivel global este insa Google Nexus 7. Vine la un pret imbatabil. 200 de dolari, fata de 329, atat cat costa tableta Apple.
La noi in tara, iPad Mini ar fi concurat din trei parti. E-boda, Allview si Evolio ofera aceeasi performanta la jumatate din pretul iPad-ului de 7,8 inch. Toti ofera pe gadgeturile lor procesoare dual-core si ecrane HD.
Primele exemplare iPad Mini au ajuns deja in tara noastra. Acum costa in magazine 1.650 de lei. Cu 600 de lei mai mult decat principalul concurent, Google Nexus, si cu 1.000 mai mult decat tabletele autohtone.