Google este numele din spatele sistemului de operare Android, sistem care a ajuns să domine piaţa smartphone-urilor în ultimii ani. Vorbim aici de un gigant care acoperă foarte multe domenii de activitate şi care îşi poate permite multe investiţii. Aşa se face că, începând din 2008, Google a introdus o serie de dispozitive mobile care să promoveze sistemul său de operare. Alegerea este logică. Din când în când mai lansezi câte un produs cu care să prezinţi ultima versiune a sistemului de operare. Deşi dispozitivele Nexus nu au fost cele mai puternice, avansate sau frumoase la momentul lansării, ele au reuşit să-şi facă o bază solidă de fani. Vom vedea în continuare de ce este o idee bună să-ţi îndrepţi atenţia spre un telefon sau o tabletă Nexus.
Update-uri rapide ale sistemului de operare
Să presupunem că ţi-ai cumpărat un terminal high end al unui producător important de smartphone-uri cu Android. Google anunţă o nouă versiune a sitemului de operare şi eventual lansează un nou terminal Nexus. Este clar că noul Nexus vine cu noua versiune a sistemului operare. Aproape la fel de sigur este şi faptul că ultimele 2-3-4 telefoane Nexus lansate vor primi într-o lună sau chiar mai puţin update-ul la noua versiune. Tu te gândeşti că ai un model high end şi producătorul lui se va deranja să aducă ofere update-ul cât mai curând. Nu mică îţi este mirarea când afli că un model Nexus vechi de 1-2 ani primeşte update-ul înaintea telefonului tău. Şi apoi mai ai de aşteptate câteva luni chiar. Telefoanele din gama de mijloc ale unui producător sunt următoarele pe lista priorităţilor la update, dar acesta poate întârzia şi şase luni. Modelele entry level pot chiar să nu primească update-ul, fie din raţionamente de performanţă, fie din raţionamente de timp alocat optimizării update-ului.
Exemple? Google Nexus S, lansat în decembrie 2010, are update la Android 4.1.1 Jelly Bean. Majoritatea producătorilor au update-uri la Ice Cream Sandwich pentru câteva dispozitive de anul trecut, iar cele ce au intrat pe piaţă anul acesta încă aşteaptă update-ul la Jelly Bean. Google are avantajul unei armate de oameni care lucrează la o mână de terminale. Un producător precum Samsung are mai mult de lucru pentru a pregăti update-ul pentru zecile sale de terminale. În plus, un model are versiuni diferite în funcţie de ţară şi chiar de operatorul de telefonie mobilă care-l promovează. Şi trebuie să-i împaci pe toţi. În concluzie, dacă apreciezi foarte mult sistemul de operare Android şi vrei să fii la curent cu ultimele sale facilităţi, o să vrei să-ţi cumperi un smartphone Nexus.
Telefoane bune
Terminalele Nexus nu au fost modeste. Google nu a încercat să ofere un top de gamă, însă a venit cu o soluţie hardware bună de fiecare dată. Samsung Galaxy Nexus a fost foarte apreciat la momentul lansării. Cât despre LG Nexus 4, el ar putea să fie unul din cele mai performante dispozitive la intrarea pe piaţă. Poate că chipul video nu va puncta excepţional de bine, însă CPU-ul va da clasă celor mai populare smartphone-uri actuale. Google apreciază simplitatea în design. Acest lucru este uşor de văzut dacă te uiţi la telefoanele comandate de ei. Ecranul de protecţie uşor curbat a fost unul din elementele cheie de design pentru Nexus S şi Galaxy Nexus. La acesta din urmă, producătorul a folosit chiar un panou curbat. Formatul acesta nu a fost preluat de Nexus 4, însă ultimul terminal semnat Google se poate lăuda cu un design curat şi elegant.
Dispozitive la preţuri bune
Poate că această caracteristică a telefonelor Nexus nu se aplică pentru ţara noastră. Google are preţuri speciale în Statele Unite şi în alte câteva ţări pentru dispozitivele sale. Tableta Nexus 7 a avut parte de un tratament special, fiind scoasă pe piaţă la un preţ foarte apropiat de costul de producţie. Google a înţeles că va câştiga mai mult din vânzarea de conţinut decât din vânzarea dispozitivului. Din păcate, pentru utilizatorii din România, preţurile s-ar putea să fie semnificativ mai mari decât cele de peste ocean. Chiar şi aşa, telefoanele Nexus reprezintă o investiţie bună în timp.
Sistemul de operare bine optimizat
Ca şi în cazul laptopurilor, producătorii de telefoane mobile şi tablete obişnuiesc să ofere dispozitivele cu o serie întreagă de aplicaţii preinstalate. De obicei, doar câteva sunt foarte utile utilizatorului. Restul încarcă sistemul de operare şi chiar reduc performanţele. Nu degeaba există utilizatori avansaţi ce apelează la root-area telefonului şi instalează un Android curat sau doar uşor modificat. Ei bine, Google oferă aşa ceva pe terminalele Nexus. Acestea nu vin cu lista lungă de aplicaţii preinstalate pe care le întâlnim la Samsung, Sony sau HTC. Nu mai vorbim de interfaţa personalizată care, în ciuda unor funcţionalităţi în plus, poate afecta performanţele. Modelele Nexus vin cu o interfaţă curată şi optimizată de Google.
Google Nexus 4, de la LG
Concluzie
Dacă designul nu este unul din motivele principale pentru care alegeţi un smartphone, atunci s-ar putea să fiţi interesaţi de un terminal Nexus. Avantajele de mai sus pot fi discutabile, în funcţie de nevoile individuale, însă trebuie să recunoaşteţi că nu sunt uşor de trecut cu vederea. Dacă oferta actuală este puţin cam limitată, fanii Android se pot bucura de faptul că Google nu se opreşte aici. Ne aşteptăm ca în viitor gigantul să colaboreze şi cu alţi producători de telefoane şi tablete pentru alte modele din seria Nexus.
Sursa : http://www.go4it.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu