luni, 5 noiembrie 2012

România, locul patru în topul vitezei conexiunilor Internet


Akamai este una dintre acele companii care nu au o notorietate amplă, însă de al căror aport ne bucurăm zilnic fără să ştim. Proprietara uneia dintre cele mai mari reţele de distribuţie şi mirroring a conţinutului Web, printre ai cărei clienţi se numără Microsoft, Facebook, Yahoo, Amazon sau Blizzard, compania întreţine 150.000 de servere în 78 de ţări.
Pe baza datelor culese despre traficul din aceste ţări, compania întocmeşte trimestrial raportul "State of the Internet", printre ale cărui date şi statistici se numără şi ratele de transfer ale utilizatorilor.
Ultimul raport, cel care acoperă trimestrul doi al acestui an, a fost publicat acum câteva zile, iar datele despre vitezele maxime de transfer ale conexiunilor Internet consfinţesc locul patru al României, pe care ţara noastră îl ocupă din 2007. Campionul vitezei a devenit Hong Kong, mediana vitezei maxime de transfer din această ţară fiind de 48Mbps. Pe locul secund, şi detronată de curând, se află Coreea de Sud, cu 45,8Mbps.
La o distanţă sesizabilă de fruntaşe se clasează Japonia, cu 39,5Mbps, şi România, cu 37,7Mbps, aceste ţări fiind urmate de Letonia, Elveţia, Belgia, Singapore, Ungaria şi Bulgaria.
Raportul cuprinde şi o serie de statistici ceva mai detaliate, cum ar fi creşterea trimestrială a lăţimii de bandă cu 19 procente la nivel global, mult mai mare decât media creşterii primilor zece clasaţi sus menţionaţi, care este de numai 1,96 procente. Campionul creşterii lăţimii de bandă este Kenia, care a făcut un salt de 161 de procente la 7,2Mpbs.
Atunci când vine însă vorba doar de conexiunile mobile, lucrurile arată cu totul altfel. Campionii vitezei sunt ruşii, cu o rată de transfer medie de peste 7Mbps şi una maximă de 36Mbps, ei fiind urmaţi de Ucraina, Germania şi Cehia. România se află undeva în eşalonul de mijloc, cu o medie de 1Mbps şi un maxim de 6,1Mbps.
Evoluţia primilor zece clasaţi în topul AkamaiEvoluţia primilor zece clasaţi în topul Akamai


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu