marți, 5 martie 2013

Lumea evoluează: peste 50% dintre telefoanele vândute în 2013 sunt smartphone


Nu mai este nici un dubiu, 2013 marchează trecerea în era telefoanelor inteligente, fiind primul an în care vânzările în categoria smartphone le depăşesc pe cele ale telefoanelor mobile obişnuite.
Lumea evoluează: peste 50% dintre telefoanele vândute în 2013 sunt smartphoneLumea evoluează: peste 50% dintre telefoanele vândute în 2013 sunt smartphone

Potrivit studiului desfăşurat de IDC (International Data Corporation), principalii promotori ai creşterii explozive pentru telefoane inteligente sunt pieţele de desfacere din ţările aflate în curs de dezvoltare, ca Brazilia, China şi India, unde răspândirea rapidă a reţelelor de telefonie 4G şi tarifele în continuă scădere pentru accesul la internet au făcut din acestea accesorii extrem de populare.
Conform estimărilor, producătorii ce activează în piaţa telefoanelor mobile vor livra până la finalul acestui an aproximativ 918.6 milioane dispozitive din categoria smartphone - reprezentând 50.1 % din volumul total.
Ajunse la un nivel de preţ nu cu mult peste cel al telefoanelor mobile obişnuite, dar capabile să îndeplinească roluri mult mai complexe - cum ar fi cel de navigator GPS, cameră foto şi media player, sau platformă pentru web browsing şi acces la reţele de socializare - telefoanele din categoria smartphone au devenit un accesoriu indispensabil chiar şi pentru cei care până de curând le considerau produse de lux. Accesul facil la informaţie prin conexiuni rapide de internet mobil, posibile pe măsură ce operatorii de telefonie fac trecerea la reţele 4G din generaţia a patra, are o contribuţie importantă pentru adoptarea rapidă a noilor gadgeturi.
Distribuţia vânzărilor smartphone în principalele pieţe de desfacereDistribuţia vânzărilor smartphone în principalele pieţe de desfacere
Dacă în 2013 China rămâne cea mai mare piaţă de desfacere pentru dispozitive smartphone, cu 301.2 milioane telefoane vândute, anii următori vor aduce în centrul atenţiei alte ţări dens populate ca India şi Brazilia. Spre exemplu, în India tranziţia spre telefoane din cateforia smartphone va accelera undeva în preajma anului 2017, pe măsură ce preţurile în scădere vor aduce aceste gadgeturi la un nivel potrivit pentru puterea de cumpărare a populaţiei din această ţară.
Tendinţa de ieftinire în gama telefoanelor inteligente este confirmată şi de planurile conturate de unii producătorii cu ocazia expoziţiei MWC 2013. Spre exemplu, Nokia şi-a anunţat intenţia de a lansa noi terminale low-cost destinate pieţelor de desfacere mai puţin dezvoltate. Prin surse neoficiale, află şi căApple ar putea lansa un iPhone mai ieftin, realizat folosind componente nu chiar de ultimă generaţie şi limitat la o carcasă din plastic mai puţin costisitoare.
În acest an majoritatea livrărilor smartphone rămân împărţite între China şi Statele Unite, urmată de Marea Britanie şi Japonia pe locurile trei şi patru, respectiv Brazilia şi India pe poziţiile imediat următoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu