luni, 29 octombrie 2012

Arhiva Internetului a ajuns sa ocupe foarte mult spatiu


Zece petabytes, zece milioane de GB sau 10.000.000.000.000.000 bytes este valoarea spatiului de stocare depasit de arhiva internetului zilele trecute. The Internet Archive este o institutie insarcinata cu stocarea continutului de pe internet in anumite momente in timp.
Reponsabila cu salvarea internetului pentru posteritate, Internet Archive mai stocheaza printre altele 1,5 milioane de clipuri audio si peste un milion de clipuri video. Tot arhiva internetului este gazda unui site gen masina timpului pentru pagini de internet intitulat Wayback Machine. Doar asa puteti vedea continutul Playtech.ro in noiembrie 2009 sau al NewYorkTimes in 1997.
Cu toate ca scopul acestui website este interesant si util, cei 10 PB de date sunt infimi in comparatie cu volumul de date pe care il gazduiesc de exemplu serverele Facebook. Doar pentru imagini si clipuri video Facebook are dedicati 100 peta bytes de date.
Noua performanta Internet Archive este doar una dintre metodele de modernizare a institutiei si a functionalitatii oferite de aceasta. In urma cu cateva saptamani oficialii sai au anuntat ca serviciul va indexa online si buletine de stiri traditionale de pe cele mai populare canale TV americane. La inceputul lunii august, aceeasi organizatie a adus la cunostinta vizitatorilor ca alte tipuri de continut oferite de Internet Archive, precum filme sau fisiere audio care pot fi descarcate prin intermediul retelei Torrent. Ramane sa vedem ce mai urmeaza.

Un comentariu: