O echipă de cercetători din Marea Britanie lucrează la dezvoltarea unei tehnologii care va permite creşterea masivă a vitezei cu care utilizatorii de rând accesează Internetul, fără ca acest lucru să ducă la creşterea preţurilor. Oamenii de ştiinţă anunţă că au reuşit deja să trimită 20 de gigabiţi de date pe secundă printr-un cablu de fibră optică, viteză care ar permite descărcarea a şase filme HD în doar un minut.
Cercetătorii de la Universitatea Bangor anunţă că proiectul urmează să fie finalizat şi lansat pe piaţă în maximum 3 ani.
În acest moment, în mai multe oraşe de pe glob companiile furnizoare de servicii de Internet oferă conexiuni de 1 Gbps (în Kansas) sau de 1,5 Gbps (în Londra). Testele efectuate în Marea Britanie de site-ul ISPreview arată că, în medie, viteza maximă atinsă este de 33.4 Mbps, adică doar 0,17% din viteza maximă pe care o va permite tehnologia dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea Bangor.
Pentru a obţine aceste viteze, oamenii de ştiinţă galezi au folosit o tehnologie intitulată Optical Orthogonal Frequency Division Multiplexing, care este deja utilizată în reţelele wireless şi în sistemele de transmisiuni digitale. Această tehnologie permite reducerea dispersiei, un efect care duce la apariţia mai multor erori pe măsură ce cantitatea de date transmisă printr-un cablu de fibră optică devine mai mare.
„Acesta este singurul sistem din lume care rezolvă această problemă şi care poate fi testat în timp real, cu un transmiţător şi cu un receptor”, declară Dr. Roger Giddins, unul din membrii echipei de cercetători. Profesorul Jianming Tang, alt membru al echipei de cercetători, a declarat că „această tehnologie va oferi utilizatorilor casnici viteze de download şi de upload de 2.000 de ori mai mari decât cele disponibile la acelaşi preţ pe care aceştia îl plătesc acum pentru conexiuni de 20 Mb/s. În mod evident, acest lucru va revoluţiona tehnologia comunicaţiilor”
Cercetătorii galezi au reuşit să obţină viteze de 20 Gbps şi sunt convinşi că tehnologia le va permite să atingă viteze de două ori mai mari, de 40 Gbps.
Oamenii de ştiinţă lucrează alături de specialişti de la Fujitsu Semiconductors Europe, Institutul Fraunhofer Heinrich Hertz, Finisar Israel şi VPIsystems pentru a lansa această tehnologie pe piaţă. „Sperăm să avem un modul funcţional la finalul acestui proiect. El va dura în total trei ani, fiind început acum un an”, a concluzionat Dr. Giddins.
Surse: http://www.descopera.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu