miercuri, 7 noiembrie 2012

S-a DOVEDIT ŞTIINŢIFIC: Matematica provoacă dureri de cap


FOTO: Publimedia // Doru Nica
Rezolvarea problemelor de matematică provoacă migrene. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Chicago, care au constatat în urma unui studiu că anxietatea declanşată de problemele matematice poate duce la dureri de cap.
Pentru a ajunge la această concluzie, specialiştii au rugat un grup de 14 adulţi - care prezentau o anxietate serioasă legată exclusiv de matematică - să rezolve diferite exerciţii, mai exact să verifice valabilitatea unor ecuaţii de tipul (12x4) - 19 = 29, în timp ce erau înregistrate imagini cerebrale prin RMN.
În urma acestui experiment, cercetătorii au constatat că o regiune cerebrală, insula posterioară, se activa când oamenii se pregăteau să rezolve problemele. Regiunea respectivă se mai activează când corpul experimentează durerea sau în cazul ameninţării integrităţii fizice. Anticiparea faptului că trebuie rezolvate problemele duceau la acest răspuns şi nu acţiunea în sine de a face matematică.
„La cineva care este angoasat de matematică, anticiparea exerciţiilor provoacă o reacţie cerebrală similară cu cea a durerii fizice, ca şi cum ai apropia mâna de o sobă încinsă”, spun Sian Beilock şi Ian Lyons, cei doi psihologi care au coordonat studiul, publicat în revista PLos One, noteazăAgerpres.
Specialiştii subliniază că această cercetare analizează durerea asociată cu un eveniment anxiogen şi nu stresul provocat în timpul acestuia. Altfel spus, nu problema matematică în sine este dureroasă pentru unele persoane, ci faptul de a trece la rezolvarea ei.
„Matematica este o materie grea şi, la cei care prezintă un nivel ridicat de anxietate faţă de acest obiect de studiu, poate fi repede asociată cu tensiunea şi teama”, adaugă autorii articolului „Când matematica doare”.
Oamenii de ştiinţă mai precizează că elevii care sunt tensionaţi la matematică pot avea nevoie de ajutor pentru a fi mai relaxaţi în privinţa ei. „Anxietatea legată de matematică ar trebui tratată ca orice altă fobie”, punctează experţii.
Într-un alt studiu, Beilock propune persoanelor vizate să-şi exprime angoasa înaintea unui test scriind ceva, de exemplu, pentru a micşora tensiunea şi a avea performanţe mai bune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu