Telefoanele mobile moderne oferă o putere de calcul respectabilă şi ecrane din ce în ce mai mari, însă, în ciuda progresului tehnologic, problema autonomie acestora rămâne deschisă. Deşi industria bateriilor a făcut paşi semnificativi în ultimii ani, până la apariţia unor produse revoluţionare menite să aducă o schimbare cu adevărat vizibilă, soluţia companiei Eta Devices este demnă de a fi luată în seamă.
Atât terminalele mobile, cât şi staţiile operatorilor de telefonie mobilă, fac o risipă inutilă de energie deoarece, în ciuda faptului că acestea pot comuta într-un mod de lucru cu consum energetic redus atunci când nu există transferuri active de date, acestea sunt setate pentru funcţionarea la o putere mult mai mare decât cea necesară.
De vină este eficienţa scăzută a amplificatoarelor de semnal, a căror comutare rapidă între două tensiuni între care există o diferenţă prea mare se soldează cu distorsiuni nedorite de semnal, operatorii preferând să seteze tensiunea de stand-by la valori mai mari pentru a evita aceste probleme.
Aceeaşi observaţie este valabilă şi pentru amplificatoarele interne ale terminalelor mobile, singurele rezultate fiind, în primul caz, risipa a 36 de miliarde de dolari la nivel mondial pentru plata facturilor energetice ale staţiilor operatorilor, şi, în al doilea caz, o autonomie slabă a terminalelor mobile.
Compania Eta Devices, fondată de doi cercetători din cadrul MIT, a pus la punct un sistem care va permite ajustarea dinamică a puterii amplificatoarelor din cadrul staţiilor operatorilor cu o viteză de ridicată de răspuns, care se ridică la circa 20 de milioane de comutări pe secundă, şi care nu cauzează distorsiuni de semnal. Datorită acestui nou design, eficienţa amplificatoarelor ar putea fi ridicată de la 30 - 35 de procente la peste 65 de procente, oferind astfel posibilitatea utilizării unor tensiuni mai mici şi comutarea rapidă între diverse profiluri de putere, ceea ce va reduce consumul total cu cica 50 de procente, reducând astfel costurile operatorilor şi menajând bateriile terminalelor utilizatorilor.
Acest nou design pentru amplificatoarele de semnal va fi prezentat în 2013 la Barcelona, în cadrul Mobile World Congress, acesta urmând să fie implementat iniţiat în cadrul staţiilor operatorilor. Compania afirmă că lucrează şi la o versiune redusă a acestui tip de amplificator, care să permită implementarea în cadrul unui terminal mobil, însă acest produs este încă în dezvoltare.
Unele terminale moderne includ chiar 5 amplificatoare, mărind astfel risipa de energie
Sursa : http://www.go4it.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu