Apple ar putea renunta in urmatorii ani la procesoarele Intel de pe PC-urile Mac, folosite din 2005, in favoarea unei versiuni a cipurilor utilizate pe iPhone si iPad, potrivit unor surse apropiate situatiei, transmite Bloomberg.
Inginerii Apple sunt tot mai increzatori ca cipurile folosite pe aparatele mobile vor deveni suficient de puternice pentru a functiona pe desktopuri si laptopuri, au spus trei persoane apropiate cercetarilor.
Cu toate ca Apple va continua probabil sa foloseasca procesoare Intel in urmatorii câtiva ani, unii ingineri spun ca trecerea la cipuri de conceptie proprie destinate aparatelor mobile este inevitabila, pe masura ce functiile acestora se apropie tot mai mult de cele ale PC-urilor, au explicat doua surse.
O astfel de schimbare ar fi o lovitura pentru Intel, cel mai mare producator de procesoare la nivel mondial, care a fost deja afectat de stagnarea pietei pentru computerele cu sistem de operare Windows si de incapacitatea de a-si construi o pozitie pe segmentul aparatelor mobile.
O initiativa a Apple ar determina si alte companii sa ii urmeze exemplul.
"Apple stabileste tendintele si odata ce va produce propriile cipuri si altii ar putea urma un drum similar. Daca mobilitatea va fi mai importanta decât functionalitatea, atunci vom avea un mediu cu totul diferit decât cel de astazi", a apreciat Sergis Muchell, analist la compania de cercetare a pietei Gartner.
Pe masura ce aparatele mobile functioneaza tot mai mult ca PC-uri, inginerii Apple lucreaza la proiectarea unor produse care sa foloseasca acelasi model de cipuri.
Directorul general al Apple, Tim Cook, vrea sa ofere utilizatorilor, din 2017, aceleasi functiuni pe laptopuri, telefoane, tablete si televizoare, care vor fi mai usor de construit daca aparatele vor avea o arhitectura comuna de cipuri, potrivit uneia din surse.
Apple a trecut la cipurile Intel in urma cu sapte ani, pentru ca sunt mai rapide si genereaza mai putina caldura decât produsele construite de Motorola si IBM.
In ultimii câtiva ani, producatorul PC-urilor Mac a cumparat companii producatoare de cipuri, a angajat ingineri si a creat modele de procesoane bazate pe tehnologia ARM, pntru iPhone si iPad.
ARM, din Cambridge, Marea Britanie, licentiaza modele de cipuri si tehnologia aferenta catre companii precum Qualcomm, Texas Instruments sau Apple.
In urma informatiilor, actiunile ARM au inchis in crestere cu 2,1%, dupa un avans de pâna la 5,8% in timpul tranzactiilor, potrivit agentiei de presa Mediafax.

Sursa : http://www.yoda.ro