miercuri, 7 noiembrie 2012

Descoperire îngrijorătoare în rândul urangutanilor din Borneo: a părăsit Ebola continentul african?


Urangutanii constituie specia de maimuţe antropoide ce prezintă cel mai mare risc de extincţie. Acum, aceştia sunt supuşi unei noi ameninţări: virusul Ebola, sau unul similar acestuia. Cercetătorii au descoperit că urangutanii din Borneo prezintă anticorpi care recunosc atât specia asiatică a virusului Ebola, cât şi cele patru virusuri africane ale Ebolei şi un alt virus african similar, Marburg.

Până acum, niciunul din virusurile africane nu a mai fost întâlnit în afara Africii. Această descoperire surprinzătoare a fost dată publicităţii de conducătorul studiului, Chairul Anwar Nidom de la Universitatea Airlangga din Surabaya (Indonezia), cu ocazia unei conferinţe organizate săptămâna trecută.
Urangutanii sunt singurele maimuţe antropoide asiatice, toate celelalte – cimpanzeii, gorilele şi cimpanzeii bonobo – fiind africane. Din cauza defrişării pădurilor în scopul obţinerii de teren agricol, doar 40.000 de urangutani mai supravieţuiesc pe insulele Sumatra şi Borneo, cu 20.000 mai puţini decât acum un deceniu.
Cu ocazia unei cercetări a mamiferelor sălbatice ce avea ca scop identificarea animalelor afectate de H5N1, echipa condusă de Nidom a colectat sânge de la 353 de urangutani care trăiesc în două rezervaţii naturale din Borneo. Apoi, oamenii de ştiinţă au testat mostrele pentru a identifica anticorpii la gripă şi alte infecţii, aflând astfel bolile de care au suferit urangutanii.
Spre surprinderea cercetătorilor, 65 de urangutani prezentau anticorpi care reacţionau la proteinele de la una din cele 4 specii africane de Ebola sau de la Marburg.
Ebola ucide cimpanzeii africani şi gorilele de câmp, fiind o ameninţare pentru ambele specii. Cu toate acestea, urangutanii au supravieţuit. Cercetătorii afirmă că este posibil să fie vorba despre o altă afecţiune. „Ar putea fi vorba despre filovirusuri care nu provoacă afecţiuni primatelor”, afirmă Thomas Geisbert, un expert în Ebola de la Universitatea Texas, care notează că anticorpii la ebola africană ar fi putut reacţiona la aceştia. Fără a avea acces la virus în sine şi la secvenţa sa genetică, cercetătorii nu pot da un verdict clar.
Ayato Takada, un specialist de la Universitatea Hokkaido care a participat la studiul din Borneo, afirmă la rândul său că este necesară descoperirea virusului care i-a afectat pe urangutani. Acum, cercetătorii intenţionează să testeze porcii din regiune şi să colecteze mostre de la lilieci.

Sursa : http://www.descopera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu