vineri, 2 noiembrie 2012

Apple vrea să înveţe telefoanele să recunoască momentul în care sunt furate


Apple a aplicat de curând pentru un patent interesant. El se referă la „un sistem de detectare a furtului pentru dispozitive mobile, bazat pe accelerometru”. Cu alte cuvinte, hoţul înşfacă iPhone-ul şi o rupe la fugă, iar telefonul îşi dă seama că tocmai a fost furat. Din schiţa de mai jos înţelegem că semnalele primite de la accelerometru sunt filtrate, iar în momentul în care fuga cu telefonul în mână este recunoscută, sistemul de operare este anunţat şi ia anumite măsuri.
O schiţă a sistemului de funcţionareO schiţă a sistemului de funcţionare

Sună bine? Eu cred că nu. Acest patent de la Apple ar putea fi doar o umbrelă pentru o posibilă zi ploiasă. Nu cred că inginerii din Cupertino vor implementa un astfel de sistem din mai multe motive. Mişcările pe care le face un hoţ sunt foarte similare cu cele ale utilizatorului care fuge după metrou sau autobuz. Sau de frica unui căţel. Nu vrei să ai telefonul blocat doar pentru că ai fugit după tramvai. Apple ar putea activa un nivel mai ridicat de securitate atunci când sunt recunoscute anumite mişcări bruşte. Spre exemplu, dacă nu foloseşti un PIN sau o parolă pentru deblocarea ecranului, după ce-ai alergat cu iPhone-ul vei fi nevoit să introduci aşa ceva.
Aşa se fură ochelarii Project GlassAşa se fură ochelarii Project Glass

După câteva căutări am descoperit şi sursa de inspiraţie pentru acest patent. Google a aplicat în vară pentru un sistem similar, însă creat pentru ochelarii Project Glass. Lucrurile sunt ceva mai simple în cazul unei perechi de ochelari. Foloseşti senzori care detectează momentul în care ochelarii sunt luaţi de la ochi şi apoi verifici mişcările prin accelerometru. Desigur, nici ochelarii nu vor face diferenţa între momentul când sunt smulşi de o mână sau de un obiect. Dacă Google sau Apple implementează un astfel de sistem, sper că vor oferi posibilitatea de dezactivare a lui. El va menţine accelerometrul pornit tot timpul, autonomia fiind afectată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu