vineri, 2 noiembrie 2012

A fost elaborată o nouă teorie legată de formarea sistemului nostru solar


Primele corpuri solide din sistemul nostru solar au apărut simultan, acum mai bine de 4,5 miliarde de ani, susţine un nou studiu.

Noile descoperiri, realizate de cercetătorii de la Universitatea de la Copenhaga, ar putea modifica teoriile actuale care explică modul de formare a corpurilor solide din sistemul nostru solar. 
Incluziunile bogate în calciu şi aluminiu şi condrulele sunt primele corpuri solide care au luat naştere în sistemul nostru solar. Ambele sunt bucăţi mici de meteoriţi, măsurând câţiva centimetri sau chiar milimetri. 
În mod tradiţional, pentru a stabili data de formare a corpurilor solide oamenii de ştiinţă utilizau raportul dintre izotopii de aluminiu şi magneziu. Astfel, au concluzionat că incluziunile bogate în calciu şi aluminiu au fost primele corpuri solide care s-au condensat în afara discului protoplanetar. Milioane de ani mai târziu, ele au fost urmate de condrule. 
Acum, noua metodă utilizată de specialiştii din Danemarca presupune utilizarea a două tehnici speciale pentru măsurarea izotopilor de uraniu şi plumb. Astfel, s-a stabilit că, de fapt, condrulele s-au format acum 4.567 miliarde de ani, cu mult înainte de data pe care o stabiliseră cercetările anterioare. 
Aceste constatări infirmă ceea ce se ştia despre condrite şi demonstrează că formarea acestor corpuri a început simultan cu cea a incluziunilor bogate în calciu şi aluminiu, şi că fenomenul a durat aproximativ trei milioane de ani. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu