marți, 18 septembrie 2012

„Diavolul de Foc”, un fenomen foarte rar, a fost surprins în Australia de un cameraman (VIDEO)


„Diavolul de Foc”, un fenomen foarte rar, a fost surprins în Australia de un cameraman (VIDEO)
Chris Tangey, un cameraman australian, a surprins imagini foarte rare cu o „tornadă de foc” ce a atins o înălţime de 30 de metri.
Tangey, un angajat al Alice Springs Film and Television, căuta o locaţie potrivită pentru un film în apropiere de Alice Springs, când a văzut că tufişurile din apropiere au luat foc. Filmând scena, Tangey a surprins un fenoment foarte rar: „diavolul de foc”.
„Numele de «tornadă de foc» este greşit. Fenomenul se aseamănă mai mult cu un «dust devil» – un vârtej de praf – decât cu o tornadă. Aşadar, le-aş denumi «vârtejuri de foc» sau, dacă vreţi un nume mai atrăgător pentru public, «diavolul de foc»”, a explicat Mark Wysocki, profesor de ştiinţe ale atmosferei la Universitatea Cornell.
Precum vârtejurile de praf ce apar în zilele senine în deşerturile din sud-vestul Australiei, un vârtej de foc apare atunci când o porţiune foarte încinsă a solului încălzeşte foarte puternic aerul, acesta ridicându-se de la sol. 
„Aceste porţiuni de aer încins se formează în zone foarte restrânse, se ridică foarte repede de la sol, iar pe măsură ce se ridică atrag aerul din jur ca într-un aspirator. Apoi are loc acest fenomen de rotire, ce începe să se asemene cu un vârtej”, explică Wysocki. Pe măsură ce vârtejul se ridică şi atrage flacăra în sus, diametrul său se reduce şi începe să se învârtă tot mai accelerat. 
Deşi oamenii sunt arareori martori la acest fenomen inedit al naturii, acesta are loc mai des decât ne-am putea închipui. Wysocki afirmă că acesta se petrece de cele mai multe ori în timpul incendiilor de pădure, unde nu există de obicei martori oculari.
Deoarece „diavolii de foc” sunt filmaţi extrem de rar, nu se cunosc foarte multe despre dimensiunile pe care le pot atinge şi nici despre viteza maximă a acestora. Wysocki speculează că, de obicei, vârtejurile de foc ating înălţimi de 30 de metri şi o viteză de peste 35 de kilometri pe oră. De regulă, „diavolii de foc” dispar la un minut de la momentul apariţiei.
Filmul realizat de Tangey ar putea ajuta meteorologii să înţeleagă mai bine acest fenomen rar, spune Wysocki, care adaugă că multe aspecte din fizica tornadelor au putut fi descifrate de oamenii de ştiinţă mulţumită filmărilor realizate de „vânătorii de tornade”.
Iată imaginile surprinse de realizatorul australian:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu