Sondele au depistat o noua forma de radiatie, necunoscuta, care a inconjurat planeta noastra anul trecut. Acum aceasta radiatie a disparut, fiind distrusa de o unda de soc, scrie Business Insider, citat de stirileprotv.ro
Centura de radiatii Van Allen, descoperita in 1958, a reprezentat primul pas important in cunoasterea spatiului cosmic. Acum insa, astronomii isi dau seama ca de fapt stiu foarte putin despre acest subiect.
Flash Animation“Am crezut ca intelegem aproape totul despre radiatiile din jurul Terrei, care au fost prima descoperire a epocii spatiale in care ne aflam”, explica Daniel Baker, de la Universitatea din Colorado.
Pana acum, savantii stiau ca radiatii din jurul Pamantului sunt compuse din doua “inele”: un inel interior, alcatuit din electroni incarcati pozitiv si care raman stabili zeci de ani si un inel exterior, format din electroni a caror intensitate variaza in decurs de cateva zile, sub influenta vantului solar.
Descoperirea centurii temporare de radatie ii va obliga pe oamenii de stiinta sa regandeasca acest model, pentru a intelege cum a aparut anomalia.
Zona de radiatie temporara a fost descoperita dupa lansarea in 2012 a sondelor spatiale gemene Van Allen. Ea se afla la altitudinea de 19.000-22.000 de km, in interiorul inelului exterior de radiatie. Zona s-a format pe 2 septembrie si a existat timp de 4 saptamani.
“Am fost atat de uimit incat la inceput am crezut ca instrumentele sondelor sunt defecte, dar apoi am inteles ca ele sunt atat de preformante incat trebuie sa fie o alta explicatie”, marturiseste Baker.
Pe 1 octombrie, inelul temporar de radiatie a disparut brusc, in urma unui soc produs de cresterea intensitatii vantului solar.
Inca nu se stie cum s-a format aceasta centura misterioasa. Specialistii care se ocupa de misiunea Van Allen cred ca ar fi fost produsa tot de vantul solar, care a “suflat” o parte din inelul exterior de radiatie.
Un studiu viitor va arata daca asemenea inele temporare sunt un lucru obisnuit sau o raritate. Descoperirea a fost publicata in reviste Science pe 28 februarie.