sâmbătă, 2 martie 2013

10 functii utile oferite doar de Wolfram Alpha


Unul dintre cele mai populare site-uri de pe internet pentru informatii de orice natura esteWolfram Alpha. Chiar si Siri, asistentul virtual introdus prima oara pe iPhone 4S, foloseste WA pentru a raspunde la foarte multe intrebari. Din pacate, prea putini dintre noi stiu sa profite de volumul de functii pe care il ofera.
10 functii utile oferite doar de Wolfram Alpha
In incercarea de a va atrage atentia asupra varietatii de informatii pe care vi le ofera Wolfram Alpha, am creat acest articol. Desi este greu sa incepeti sa folositi in mod constant un site nou, mai ales ca Google rareori va trimite catre WA, cel mai bine este sa vedeti cateva exemple.
Per ansamblu, Wolfram Alpha este un motor de cautare incredibil, ca sa nu mai spunem ca intelege si intrebari formulate in propozitii. Singura sa problema consta in inabilitatea de a intelege alte limbi decat engleza. Totusi, in conditiile in care cei mai multi dintre noi stiu engleza, aceasta nu este o problema foarte mare, in plus exista si multe functii care nu necesita formulari deosebite.
Wolfram Alpha tips comparatie website

Comparatii intre popularitatea site-urilor

Printr-o simpla introducere a doua adrese web, separate de cuvantul “versus” sau “vs”, obtineti un raport detaliat pentru performanta lor. Astfel, puteti face o comparatie legata de traficul de internet generat de adrese. Puteti vedea unde este localizat serverul de gazduire pentru acele domenii si puteti afla pozitia fiecaruia in topul Alexa. Daca aveti mai multe elemente de comparat, Wolfram Alpha permite introducerea in paralel a trei sau chiar cinci tremeni, separati prin “versus”.
Wolfram Alpha - Apple, Microsoft, Google

Comparatie de valori nutritive

Intr-o lume in care cei mai multi dintre noi incepem sa calculam sau sa avem in vedere proteine, grasimi, calorii sau carbohidrati, Wolfram Alpha automatizeaza procesulIntroducand doua produse separate prin versus, indiferent daca sunt fructe, legume, mezeluri sau orice altceva, va sunt afisate toate detaliile de mai jos. In cazul in care vreti sa gatiti singuri masa de pranz sau cina, prin Wolfram Alpha puteti introduce ingredientele folosite cu unitatile de masura aferente separate prin simbolul plus. La final va sunt afisate caloriile pentru fiecare ingredient in parte si pentru intregul fel de mancare.
Wolfram Alpha compartie fructe

Solutii si grafice la ecuatii

Nimeni nu e mai bun la ecuatii decat Wolfram Alpha. Cu toate ca Google rezolva o mare parte din probleme, WA duce aceasta functie la un nivel cu totul diferit. Puteti rezolva ecuatii cu mai multe variabile, un numar teoretic nelimitat de exponenti si un numar de n paranteze. Pe langa raspunsuri simple, ofera si grafice complexe in doua sau trei dimensiuni.
Wolfram Alpha ecuatii  complexe

Unde sunt?

O intrebare relativ simpla isi gaseste raspunsul tot pe Wolframalpha.com.  ,,Where am I?” introdus in fereastra de cautare de pe site va intoarce IP-ul pe care il folositi pentru a accesa internetul atat in format IP versiunea 4, cat si IP versiunea 6. In plus, incearca sa asocieze respectivul IP unor coordonate, unui oras si unei tari. Desi la acest capitol de localizare exista loc de mai bine, precizia in asocierea unui IP la o adresa fizica nu va fi probabil prea curand disponibila in mod gratuit. Cu alte cuvinte, WA face tot ce-i “computareste” posibil pentru a va localiza, din pacate nu are la dispozitie aceleasi unelte precum un serviciu de Interne.
Wolfram Alpha where am i

Cate zile mai sunt pana la …

De multe ori pierdem foarte mult timp gandindu-ne cate zile mai sunt pana pe 8 martie, pana la Pasti, pana la ziua celui mai bun prieten sau pana la revelion. Este suficient sa introduceti formularea ,,days until”, urmata de o sarbatoare sau o zi cu o semnificatie speciala pentru voi. In momentul urmator va va fi afisata o fereastra similara cu cea de mai jos. Astfel veti vedea in zile, luni, saptamani si ani perioada de timp dintre momentul actual si momentul de interes.
Wolfram Alpha zile ramase pana la

Generator de parole

Pentru ca de cele mai multe ori stam in dilema atunci cand este cazul sa ne alegem o parola la un nou serviciu, Wolfram Alpha include si un generator de parole. Introduceti numarul literelor urmat de ,,character password” si va vor fi oferite parole de orice tip intr-un numar foarte mare de variante. Astfel puteti avea usor o parola formata doar din cifre, litere mici, litere mari si mici sau o combinatie dintre cele 3 optiuni. Nu mai ramane decat sa o tineti minte.
Wolfram Alpha generator parole
Daca totusi va este greu sa retineti astfel de parole generate la intamplare, va recomandam ghidul Playtech.ro Cum sa ai o parola purenica si sa o tii minte.

M-am imbatat?

O intrebare care nu ar trebui sa vina in discutie niciodata este daca ati baut sau nu prea multe pahare pentru a va urca la volan. In cazul in care sunteti pusi intr-o astfel de situatie, introduceti in WA ,,Am i drunk?”. In secunda urmatoare vi se va oferi un alt formular in care sa introduceti numarul bauturilor sau cocktail-urilor pe care le-ati baut, perioada de timp in care s-a petrecut fenomenul, sexul vostru si greutatea corporala. In final vi se vor afisa mai multe informatii legate de timpul in care alcoolul va fi eliminat din corp vizavi de nivelul de alcoolemie permis in Statele Unite. Daca veti continua sa consumati bauturi alcoolice in acelasi interval temporal pe care l-ati folosit pana in acel moment, Wolfram Alpha va afisa si o statistica care ia in calcul consumul unui numar de bauturi mai mare decat cel introdus manual.
Wolfram Alpha am i drunk

Cat de popular va este numele?

In cazul in care introduceti doua nume proprii de persoane in tabul de cautare din Wolfram Alpha separate prin virgula, site-ul va genera o statistica pornind de la acele doua cuvinte.  Astfel puteti vedea cand si cat de popular a fost un anumit nume, gen Alex sau Laura, in urma cu 20 de ani. In plus, puteti vedea cate persoane cu acest nume exista in acest moment, chiar daca doar in SUA.
Wolfram Alpha statistica nume

Indicele de masa sau BMI

Chiar daca cei mai multi dintre noi bajabaie pe buna dreptate la intrebarea ,,Esti supraponderal?”, pentru asta s-a inventat BMI sau Body Mass Index. Indicele de masa foloseste o formula matematica pentru a va genera un calificativ bazat pe fapte nu impresii. BMI are in vedere graeutatea corpului, inaltimea, sexul si alte cateva detalii. Totul este sa introduceti valorile corecte, eventual sa introduceti mai multe variatii pe aceeasi tema pentru a vedea cate  kilograme trebuie sa slabiti pentru nu mai fi supraponderal.
Wolfram Alpha bmi indice de masa

Cuvinte la Scrabble

In ideea in care jucati Scrabble in limba engleza sau pur si simplu aveti o intrebare la Trivia de genul cate cuvinte incep cu o litera si se incheie in alte doua, Wolfram Alpha va ofera aceste informatii. Eu am scris ,,word begining with b and ending with ng” pentru a ajunge la o lista impresionanta. Ca un avantaj suplimentar, lista de cuvinte poate fi sortata dupa lungime. Astfel puteti gasi mult mai usor un cuvant format din patru litere inaintea unuia format din opt.
Wolfram Alpha Scrabble

Ce functii mai are Wolfram Alpha?

Este placut sa vezi un serviciu care a pornint probabil de la un numar foarte limitat de functii pentru ca acum functionalitatea sa sa fie definita printr-un numar nelimitat de experimente. Wolfram Alpha face de toate. Este incredibil. Raspunde la intrebari intr-un mod rapid si clar si nici macar nu se limiteaza la un singur domeniu de activitate. Problema? Este nevoie de un nivel de baza de limba engleza pentru a interactiona cum se cuvine cu site-ul. Credeti ca este o problema majora?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu