Oferta publică iniţială de acţiuni şi intrarea Facebook pe lista clienţilor NASDAQ a fost unul dintre cele mai importante evenimente ale industriei IT din acest an. Ambiţiosul pas făcut la jumătatea lunii mai s-a dovedit a fi însă un balon de săpun, cotaţiile acţiunilor având, într-adevăr, o dinamică vizibilă, însă în direcţia opusă celei preconizate de analiştii financiari.
Lansate la o cotă de 38 de dolari, capitalizarea iniţială totală de 108 miliarde de dolari fiind cea mai mare din istoria bursei americane, acţiunile companiei au scăzut până la un minim de 17,78 dolari, cunoscând şi o serie de fluctuaţii majore dar niciodată la înălţimea valorii iniţiale în tot acest timp. Din nefericire pentru Mark Zuckerberg, zilele care au urmat au adus o descreştere aproape constantă a cotei acţiunilor, problemele tehnice suplimentare din ziua lansării pe piaţa ale sistemului NASDAQ atrăgând şi 40 de procese din partea celor nemulţumiţi de modul în care a decurs intrarea şi evoluţia pe piaţa bursieră a "afacerii anului".
După ce s-au stabilizat undeva la jumătatea valorii iniţiale de lansare, cursul acţiunilor a cunoscut un reviriment brusc ieri, când Facebook a anunţat rezultatele financiare iar Mark Zuckerberg şi-a exprimat, cu această ocazie, încrederea în strategia companiei în domeniul mobilităţii. Compania a anunţat dividende mai mari cu 20 de procente decât cele prognozate de analişti, adică 12 cenţi în loc de 10, iar veniturile au crescut cu 32 de procente la 1,26 miliarde de dolari.
O revenire benefică pentru investitorii Facebook
Cel mai important aspect a fost însă cota de 14 procente din venituri reprezentată de publicitatea livrată pe terminalele mobile, Facebook reuşind să contracareze afirmaţiile conform cărora compania nu ar avea o strategie coerentă pentru acest extrem de important sector.
Cursul acţiunilor a crescut cu 23 de procente într-o singură zi, iar dacă valoarea de 24 de dolari este încă departe de cotaţia iniţială din mai, acest avânt este cel pe care piaţa îl aştepta încă din mai. Mark Zuckerberg poate fi fericit, pe lângă sporul de încredere de care se bucură acum compania pe care a creat-o, cele 540 de milioane de acţiuni încă deţinute aducându-i încă 2 miliarde de dolari în cont.
Sursa : http://www.go4it.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu