vineri, 5 octombrie 2012

Descoperirea care ar putea schimba ceea ce ştim despre ocupaţiile femeilor din preistorie


O descoperire arheologică recentă sugerează că nu doar bărbaţii, ci şi femeile din Epoca Bronzului se ocupau de prelucrarea metalelor, lucru care ar contrazice ceea ce ştiam despre diviziunea muncii în comunităţile preistorice.
Potrivit Daily Mail, arheologii au descoperit rămăşiţele unei femei care a trăit în Epoca de Bronz, perioadă care a început în urmă cu circa 5.000 de ani, îngropate alături de o nicovală, ciocane, daltă de şlefuit şi câteva bijuterii, la situl Geitzendorf, situat la nord-vest de Viena.
Oamenii de ştiinţă cred că vârsta pe care femeia o avea în momentul decesului este cuprinsă între 45 şi 60 de ani.
"Înhumarea rămăşiţelor pământeşti ale unei persoane alături de obiectele care făceau parte din activitatea sa cotidiană era o practică obişnuită în acele vremuri", a explicat Ernst Lauermann, directorul secţiei de preistorie la Muzeul de Istorie Antică al Austriei.
Alte 14 morminte descoperite în acelaşi sit arheologic vor fi analizate de specialiştii muzeului.
Totuşi, experţii britanici avertizează că, deşi îngroparea diverselor obiecte alături de trupurile celor trecuţi în nefiinţă era o practică obişnuită, semnificaţia acesteia nu se cunoaşte.
"Nu ar trebui să ne bazăm pe faptul că exista o legătură între decedat şi obiectele alături de care a fost înhumat. Este posibil ca ea să se fi îndeletnicit cu prelucrarea metalelor sau ca tatăl ei să se fi ocupat cu asta", a precizat profesorul Sue Hamilton, de la Colegiul Universitar din Londra.
"Uneori, obiectele ar putea avea legătură cu profesia individului, la fel cum s-ar putea afla acolo doar pentru că arătau bine sau pentru că au fost îngropate de rudele celui decedat, fără a aparţine acestuia din urmă", a declarat Mike Pitts, editor al revistei British Archaeology.
Prelucrarea metalelor este o îndeletnicire care, în cele mai multe perioade şi culturi, a fost asociată strict cu persoanele de sex masculin.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu