Încă de la primele modele de hard-disk-uri, lansate acum mai bine de 50 de ani, producătorii au folosit aerul pentru a umple interiorul carcaselor acestora. Stringent necesar pentru a crea perna micrometrică de fluid, generată de rotaţia platanelor, pe care plutesc capetele de citire şi scriere, aerul nu mai este cel mai bun gaz pentru fabricarea acestor medii de stocare. Sau, cel puţin, asta afirmă Western Digital.
Compania a anunţat că subsidiara sa, Hitachi Global Storage Technologies, a pus la punct o tehnologie care permite utilizarea heliului în locul aerului. Folosind un fluid cu o densitate de şapte ori mai mică decât cea a aerului, tehnologia dezvoltată de HGST aduce o serie de avantaje importante care permit dezvoltarea unor discuri cu capacităţi mai mari şi consum mai mic.
Conform producătorului, frecarea mai mică a platanelor cu mediul înconjurător va reduce consumul energetic cu circa 23 de procente şi o scădere a temperaturilor de funcţionare cu circa 4 grade, unităţile de stocare devenind totodată şi mai puţin zgomotoase. Datorită spaţiului mai mic dintre platane cerut de noua tehnologie, producătorul va putea folosi şapte platane în loc de cinci, ceea ce va aduce şi un salt al capacităţii maxime posibile de circa 40 de procente.
Unităţile HDD actuale nu au o carcasă ermetică, acestea folosind o duză de aerisire, foarte bine filtrată, care permite egalizarea naturală a presiunii interne a aerului cu cea a mediului înconjurător. Odată cu trecerea la heliu, carcasele vor trebui etanşeizate, însă dilatarea internă nu mai este o problemă atât de gravă datorită densităţii mult mai mici a heliului. Această etanşeizare aduce totodată şi alte avantaje, cum ar fi protecţia mai bună a platanelor împotriva umezelii şi particulelor nanometrice de praf.
Western Digital nu a precizat o dată exactă de lansare a noilor modele de discuri, afirmând doar că acestea vor deveni disponibile începând de anul viitor.
Sursa : http://www.go4it.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu