sâmbătă, 15 septembrie 2012

Fumătorii pasivi riscă să aibă probleme de memorie


Fumătorii pasivi riscă să aibă probleme de memorie
Ştim cu toţii că ţigările dăunează grav sănătăţii şi totuşi veştile rele legate de fumat nu încetează să apară. O nouă cercetare susţine că nefumătorii care sunt expuşi în mod regulat la fumul de ţigară, riscă să aibă probleme de memorie.
Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea Northumbria, a analizat relaţia dintre fumatul pasiv şi problemele de memorie. Oamenii de ştiinţă au comparat un grup de fumători cu un grup de fumători pasivi şi un altul cu nefumători (oameni care nu sunt expuşi la fum de ţigară). Astfel, s-a constat că un fumător pasiv are pierderi de memorie de 20% mai mari decât un nefumător. 
În studiu, fumători pasivi au fost cei care au trăi alături de fumători sau care au petrecut mult timp în compania unor astfel de persoane. În medie, fumătorii pasivi din studiu au fost expuşi la fumul de ţigară timp de 4 ani şi jumătate, câte 25 de ore pe săptămână. 
Cele două grupuri au fost supuse la două teste de memorie. Primul test a vizat memoria declanşată de eveniment, care presupune ca individul să îşi amintească să facă un anumit lucru atunci când apar circumstanţele specifice, de pildă să nu uite să ia un caiet când trece pe lângă o papetărie. Cel de-al doilea test se axa pe memoria declanşată de timp. Acest tip de exerciţiu a urmărit dacă subiectul şi-a amintit să facă un lucru la o anumită oră sau zi pe care o stabilise în prealabil. 
Rezultatele au subliniat faptul că persoanele care nu fumează, dar care sunt expuse la fumul de ţigară al altora, uită cu 20% mai multe lucruri comparativ cu nefumătorii. Cu toate acestea, atât nefumătorii, cât şi fumătorii pasivi s-au descurcat mult mai bine la aceste teste, în comparaţie cu fumutorii a căror memorie pare să fie afectată în proporţie de 30 de procente. 
“Descoperirile noastre sugerează că deficitul asociat cu fumatul pasiv ne afectează funcţiile cognitive. Sperăm ca această cercetare să trezească interesul pentru crearea altor studii care să ne ajute să înţelegem mai bine legătura dintre starea de sănătate şi expunere la fumul de ţigară”, a declarat coautorul studiului, dr. Tom Hibernam. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu