joi, 13 septembrie 2012

Un telescop minuscul, implantat în ochi, este noua soluţie pentru recăpătarea vederii


Un telescop minuscul, implantat în ochi, este noua soluţie pentru recăpătarea vederii
Virginia Bane, un artist în vârstă de 89 de ani, a încetat să picteze în urmă cu patru ani, atunci când şi-a pierdut vederea din cauza degenerării maculare. Acum, graţie chirurgilor de la Universitatea California, Virginia poate să vadă din nou. Aceştia i-au implantat în ochi, în cadrul unei proceduri inovatoare, un telescop minuscul ce i-a permis să-şi recapete parţial vederea.
„Pot vedea mai bine ca niciodată acum. Culorile sunt mai vii, mai frumoase şi mai naturale. De asemenea, acum pot să citesc din nou, ceea ce n-am mai făcut de 7 ani. Abia aştept să mă reapuc de pictat”, a declarat Bane.
Degenerarea maculară este principala cauză a pierderii vederii în rândul pacienţilor în vârstă. Afecţiunea provoacă degradarea maculei, un ţesut din retină, ceea ce duce la pierderea vederii centrale. Implantul telescopic, ce este mai mic decât un bob de mazăre, funcţionează prin proiectarea imaginilor pe o porţiune neafectată a retinei, astfel că pacienţii pot vedea din nou obiectele aflate în faţa lor.
Considerată a fi cea mai sensibilă parte a retinei, macula este compusă din milioane de celule care detectează lumina şi care permit unei persoane să vadă imagini detaliate cu obiectele şi persoanele aflate drept în faţa lor. Retina, aflată în partea din spate a ochiului, transformă lumina în semnale electrice pe care le transmite către creier prin nervul optic. Apoi, creierul transformă aceste semnale în imagini. Persoanele ce suferă de degenerare maculară pierd detaliile din aceste imagini, care par neclare.
Specialiştii spun că Bane va beneficia de o vedere îmbunătăţită în timp, pe măsură ce creierul ei se va reobişnui să vadă. „Acum, ea îşi foloseşte ochiul stâng, în care se găseşte implantul telescopic, pentru a vedea detalii, precum cifrele de pe cuptorul cu microunde sau literele dintr-o carte. Ochiul ei drept, netratat, este folosit pentru vederea periferică, ceea ce o ajută la deplasare. Cu timpul, creierul va face automat tranziţia între cei doi ochi în funcţie de nevoi”, a explicat Richard Van Buskirk, specialist în cadrul organizaţiei californiene Society for the Blind.
Până acum, doar 50 de pacienţi din SUA beneficiază de acest implant.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu