joi, 13 septembrie 2012

Apple iPhone 5 a fost lansat - ce este nou, ce este interesant şi ce ştiam deja


În cadrul unuia dintre cele mai aşteptate evenimente IT ale acestei jumătăţi de an, Apple a lansat în această cea de-a şasea generaţie a terminalelor sale mobile, iPhone 5.
De-a lungul lunilor care au trecut, au ieşit la iveală o serie de detalii şi componente ale noului terminal şi, în ciuda reticenţei unora, acestea s-au dovedit cele reale. Noul iPhone 5 are o carcasă din aluminiu şi sticlă care are o grosime de 7,6mm, unul dintre cele mai subţiri terminale ale momentului, iar greutatea a scăzut cu 20 de procente faţă de generaţia anterioară, ajungând la 112 grame.
Apple iPhone 5, carcasa din aluminiu şi sticlăApple iPhone 5, carcasa din aluminiu şi sticlă

După cum ştiam deja, iPhone 5 aduce un nou conector pentru încărcare şi transfer de date. Numit Lightning, acesta este cu 80 de procente mai mic decât vechiul conector cu 30 de pini, are o arhitectură flexibilă şi poate fi conectat în orice poziţie, însă renunţă la intrările analogice. Un adaptor pentru actualele periferice va fi oferit de către Apple, însă migrarea se anunţă una costisitoare dacă aveţi prea multe accesorii achiziţionate până acum.
Noul conector de dateNoul conector de date

Cea mai mare schimbare adusă de terminal este însă ecranul. Generaţiile anterioare au păstrat acelaşi raport de 3:2 al ecranului şi aceeaşi dimensiune, însă tendinţă utilizatorilor de a căuta terminale cu ecrane mai mari i-a forţat pe Apple sa adopte un nou format. iPhone 5 oferă acum un ecran cu o diagonală de 4", aspect 16:9 şi o rezoluţie de 1136 x 640 pixeli, densitatea acestuia fiind uşor inferioară celei oferite de modele 4 şi 4S: 326 ppi, faţă de 330 până acum.
Ecranul a cunoscut o îmbunătăţire faţă de generaţia anterioară, ajungând la nivelul de calitate oferit de iPad 3rd generation: acoperire completă a paletei sRGB şi o saturaţie mai bună cu 44 de procente faţă de cea a ecranului modelului iPhone 4S. După cum se zvonea de ceva vreme, suprafaţa touchscreen este lipită de cea protectoare, ecranul fiind astfel mai subţire cu 30 de procente şi permiţând scăderea dimensiunilor întregului terminal, pentru a nu mai vorbi şi de comportamentul mai bun în lumina solară.
Toate aplicaţiile Apple au fost actualizate pentru noua rezoluţie, însă produsele software actuale vor rula cu margini negre până în clipa actualizării, însă doar în cazul în care design-ul aplicaţiei nu foloseşte o aranjare dinamică a conţinutului.
Ecran widescreenEcran widescreen

Dacă despre carcasa şi actualizările software ne-am făcut o idee pe baza informaţiilor scurse în presă şia versiunilor Beta ale sistemului de operare iOS, platforma hardware a fost învăluită în mister. Enigmaticul chip Apple A6, cel de-al patrulea model al companiei, a devenit însă oficial odată cu iPhone 5.
Având un nucleu bazat pe arhitectura ARM Cortex-A15, a doua platformă după soluţiile Krait de la Qualcomm, Apple A6 promite un spor de performanţă dublu atât pentru nucleu cât şi pentru procesorul grafic, reducând totodată şi dimensiunile pastilei de siliciu cu 22 de procente. De acest salt tehnologic va beneficia şi autonomia, terminalul promiţând 8 ore de conectivitate 3G, 4G sau convorbiri şi 10 ore pentru conectivitatea wireless sau redare video.
Camera foto a cunoscut şi ea o actualizare. Unii parametri, cum ar fi rezoluţie de 8MP, senzorul BSI, diafragma F/2.4, filtrul infraroşu şi obiectivul compus din cinci lentile par a nu se fi schimbat de la iPhone 4S, însă iPhone 5 plusează cu un nou procesor de imagine, o lentilă principală fabricată din safir, algoritmi noi de ajustare dinamică a luminozităţii în condiţii slabe de iluminare şi de reducere a zgomotului şi o viteză de captură îmbunătăţită cu 40 de procente.
Din punct de vedere software, camera din iPhone 5 aduce un mod de captură panoramică la o rezoluţie totală de 28MP, stabilizare superioară şi captură foto concomitent cu captura video. Camera frontală a cunoscut un salt la rezoluţia de 1,2MP, aducând în sfârşit suport Facetime prin intermediul conexiunilor 3G/4G.
Mai mult spaţiu pentru aplicaţiiMai mult spaţiu pentru aplicaţii

iPhone 4S a fost primul terminal al companie care a oferit suport "world mode" la nivelul modemului radio, iar generaţia a şasea introduce şi suportul LTE. Nici conectivitatea wireless nu a fost uitată, modulul Wi-Fi oferind suport dual-band în benzile de 2,4GHz şi 5Ghz, compatibilitate 802.11 a/b/g/n şi suport MIMO, pentru o viteză maximă de 150Mbps. Din punct de vedere al prestaţiei telefonice, iPhone 5 aduce un sistem cu trei microfoane şi suport pentru standardul AMR-WB, care oferă convorbiri la un nivel superior de calitate, acolo unde există însă şi suport din partea operatorului.
Începând cu anul trecut, Apple a păstrat bătrânul model iPhone 3GS ca soluţie accesibilă şi a lansat modelul iPhone 4 cu stocare de 8GB ca soluţie mid-range. Odată cu iPhone 5, iPhone 4 8GB va deveni terminalul oficial entry-level, urmat de iPhone 4S 16GB ca soluţie intermediară.
Terminalul va fi lansat în mai multe valuri, România nefiind însă inclusă în planşele Apple nici pe data de 21 septembrie, nici pe cea de 28 septembrie. Până în luna decembrie, Apple intenţionează să ofere terminalul în 100 de ţări în oferta a 240 de operatori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu