joi, 13 septembrie 2012

Lumea in anul 2100: orasele vor deveni tari, consumul de petrol va ajunge aproape de zero

Pe Pamant exista acum 7.000.000.000 de oameni. Natiunile Unite spun ca populatia Terrei se va dubla pana in 2100 si va ajunge la 15 miliarde. Expertii trag un semnal de alarma si spun ca este urgent nevoie de masuri care sa limiteze aceasta crestere si sa salveze astfel resursele planetei.



Deja lumea este lovita de saracie, de foamete, de lipsa de resurse, de o urbanizare in continua crestere si de schimbari climaterice daunatoare.

Efectele catastrofale ale incalzirii globale: 10 state vor fi inghitite de apa. Care este situatia Romaniei
Vom fi condamnati la esec sau vom reusi sa supravietuim? Iata cum vad cei de la Business Insider lumea peste 90 de ani, luand in calcul un raport ONU.

80% din populatia lumii va trai la oras

O urbanizare crescuta va fi una dintre principalele cai prin care planeta va incerca sa sustina 15 miliarde de oameni. Vor aparea foarte multe orase noi, ba mai mult, mega-orasele (cu o populatie de peste 20 de milioane) vor fi ceva obisnuit. Posibili candidati la aceasta titulatura: Beijing, Delhi, Jakarta, Mexico City, Mumbai, São Paulo si Shanghai.

Vor aparea cateva sute de noi limbi straine

In acest moment, in intreaga lume se vorbesc peste 7000 de limbi straine. Cele care vor fi vorbite de putin oameni se vor pierde in timp, iar engleza va deveni oficial cea mai folosita forma de comunicare de pe planeta.

22, 3% dintre oameni vor avea cel putin 65 de ani

Va fi o crestere uriasa, cu pana la 7,6% in 2010. Povara tinerilor de a-i sustine pe cei batrani va fi mai grea ca niciodata.

Cea mai mare crestere a populatiei se va inregistra in tarile in curs de dezvoltare, mai ales Africa

Populatia Africii va numara 3,6 miliarde de oameni in 2100, fata de 1 miliard in 2010. Schimbarea demografica si cele geopolitice ulterioare vor fi importante, in contextul in care sunt 5 africani din zona sub Sahariana pentru fiecare european. Alte regiuni vor avea parte de cresteri mai lente. De exemplu, populatia Americii va ajunge undeva la 478 de milioane fata de 311 milioane.

Speranta de viata va fi undeva in jurul varstei de 81 de ani

In zilele noastre, aceasta se situeaza la 68 de ani. Raportul ONU nu ia in considerare insa posibilitatile imbunatatirii sperantei de viata pe seama cercetarilor din ingineria genetica, a nanomedicinei sau a cresterii exponentiale a inteligentei. De asemenea, nu ia in calcul riscuri precum invazii ale extraterestrilor sau pandemii.

O crestere a populatiei inseamna o criza alimentara

Exista deja 925 de milioane de oameni afectati de foamete. Cresterea populatiei nu va face decat sa mareasca numarul celor care nu vor avea ce mananca, iar incalzirea globala ne va impiedica sa luptam cu toate fortele impotriva acestui fenomen. Temperaturile din ce in ce mai ridicate vor scurta sezoanele productive in regiunile tropicale și subtropicale, riscul de seceta ajungand astfel la un nivel foarte ridicat. Recoltele de orez se vor reduce cu 20 - 40 %. Din nefericire asta inseamna ca sute de milioane de oameni vor trebui sa caute alte surse de hrana, caci inevitabil cele traditionale vor disparea.

Recifele de corali ale lumii si delicatele ecosisteme pe care le gazduiesc s-ar putea dezintegra

Se asteapta ca dioxidul de carbon sa atinga nivelul de 560 de parti/milion pana la sfarsitul secolului. Peste 9000 de recife de corali din intreaga lume vor fi distruse. Pe langa faptul ca-ti bucura ochiul, recifele reprezinta casele a mii de specii de pestii si a altor vietuitoare marine. Abilitatea recifelor de corali de a se regenera va fi compromisa de nivelul de aciditate al apei, dar si de temperaturile prea mari.
Consumul de petrol, gaze naturale si carbune va ajunge aproape de zero

Aceste surse de energie vor disparea, mai ales la rata noastra de consum. Gazul va avea cel mai mare declin. Energia regenerabila si hidroenergia vor fi tot mai folosite si vor deveni principala noastra sursa de energie pana in 2100 si chiar dupa.

O piata mobila, mult mai talentata, va insemna mai putina omogenitate in tari precum Japonia si China

O lume din ce in ce mai globalizata va insemna ca tot mai multi oameni isi vor duce talentele in strainatate, trecand granite pentru a gasi oportunitati si mai bune. Diversitatea va deveni tot mai comuna in tari care acum o omogenitate etnica. Statele si orasele care nu vor merge dupa talente globale vor pica.
Somajul va fi o problema uriasa in viitor


Sursa : http://www.incont.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu