Timp de peste un secol, astronomii au căutat legendara Planetă X, care s-ar afla dincolo de Neptun, spre limita sistemului nostru solar. Recent, aici au fost descoperite două planete pitice, Sedna şi 2102 VP, care au o orbită care se întinde pe distanţe de sute de ori mai mari comparativ cu orbita planetei noastre.
Traiectoria lor ciudată sugerează prezenţa dincolo de Neptun a două planete foarte mari, care nu au fost descoperite încă. Acestea ar influenţa orbita corpurilor cereşti mici, prin forţa lor gravitaţională.
Astronomii Carlos şi Raul de la Fuente Marcos, de la Universitatea Complutense din Madrid, spun că există mai multe scenarii posibile pentru a explica orbitele anormale, dar toate aceste scenarii indică existenţa a cel puţin două planete mari dincolo de Pluto.
Teoria este susţinută şi de Scott Sheppard, de la Institutul pentru Ştiinţă Carnegie.
Orbita anormală a planetelor pitice Sedna şi 2012 VP în jurul Soarelui, comparativ cu orbita altor planete
La rândul său, Lorenzo Iorio, de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării din Italia, precizează că dacă există Planeta X, aceasta se află cu siguranţă mult mai departe de Soare decât estimaseră iniţial alţi astronomi.
Probabil că această planetă are o masă de două ori mai mare ca a Terrei, dar ar putea fi şi mai mare.
Alţi astronomi sunt însă mai sceptici şi cred că planeta Neptun este cea care modifică orbita planetelor pitice. Este posibil ca dincolo de Pluto să fie diferite corpuri cereşti, dar puţin probabil să fie vorba de o planetă uriaşă, spun ei.
Sursa : www.descopera.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu