luni, 18 februarie 2013

HTC Windows Phone 8S - un mid-range frumos şi accesibil


Debutând la sfârşitul toamnei lui 2010, platforma Windows Phone a plecat la drum cu un handicap important rezultat din controlul strict impus de Microsoft în alegerea platformelor hardware – rula doar pe terminale de vârf scumpe. A trecut un an până când au fost lansate modelele Nokia Lumia 710 şi HTC Radar, primele care s-au încadrat în clasa mid-range, însă preţurile acestora au fost încă prea ridicate. Anunţat împreună cu vârful de gamă Windows Phone 8X, terminalul HTC Windows Phone 8S este unul dintre primele modele care încearcă să împace cerinţele pieţei mid-range cu un preţ bun, însă rămâne să vedem cum se şi achită de această sarcină...

Construcţie, design şi ergonomie

Lansat împreună cu modelul 8X, terminalul 8S a fost o surpriză plăcută din punct de vedere al aspectului. Chiar dacă păstrează multe elemente caracteristice HTC care-l fac uşor de identificat, cum ar fi grilajul perforat al difuzorului sau curbura laterală a carcasei, acesta a adus o explozie de culori menite să se asorteze cu paradigma interfeţei Modern UI. În prezent, cel mai uşor de găsit model este cel pe care-l vom prezenta astăzi, însă pe lângă combinaţia alb/negru, HTC mai oferă şi versiuni roşu/portocaliu, albastru/bleumarin şi gri/verde care arată şi mai interesant.


Chiar dacă nu este un terminal subţire, având 10,3 milimetri, utilizarea lui HTC 8S este o plăcere pentru că este uşor, doar 113 grame, iar dimensiunile părţii frontale  sunt reduse: 120.5 x 63 milimetri. Însa nu doar aceşti parametri fizici fac din 8S un terminal uşor de îndrăgit, ci şi construcţia carcasei.
Fabricată dintr-un material plastic rigid cu o granulaţie fină, carcasa are o construcţie monobloc, rezultatul fiind un terminal compact fără îmbinări vizibile, cu linii curbe neîntrerupte şi un aspect general foarte îngrijit. Utilizarea unei carcase dintr-o singură bucată, ale cărui margini se prelungesc până pe partea frontală pentru a încadra ecranul, are însă şi un dezavantaj: accesul la baterie a dispărut.


  Partea din spate a zonei inferioare diferit colorate ascunde un capac care oferă acces la sloturile Micro SD şi Micro SIM, o soluţie pe care HTC a mai folosit-o la Legend, Desire HD, HD7 şi Radar. Spre deosebire de cazurile ultimelor trei modele menţionate, capacul se închide foarte bine, îmbinarea cu restul carcasei fiind atât de bună încât va trebui să consultaţi manualul de utilizare pentru a descoperi că acea zonă este de fapt detaşabilă. Din păcate, contactul electric implementat în capacul terminalului Radar, care decupla bateria în momentul deschiderii şi era o alternativa sigură pentru repornirea completă, a dispărut.

  Butoanele terminalului sunt fabricate din material plastic cu o textură similară cu cea a carcasei, remarcându-se şi prezenţa unui buton dedicat pentru camera foto care oferă o cursă mai lungă cu două trepte pentru focalizare şi declanşare. Detaliile sunt spartane, 8S mai oferind un jack audio de 3,5 mm în partea superioară, conectorul Micro USB în partea inferioară şi un difuzor extern foarte discret pe partea din spate.


  Partea frontală este acoperită integral de stratul protector din sticlă, singura tăietură fiind cea făcută pentru grila subţire a difuzorului şi LED-ul ascuns lângă acesta. Totodată, se remarcă însă şi primul compromis pe care HTC l-a făcut: camera frontală a fost eliminată.

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Ecranul terminalului are o diagonală de 4” şi o rezoluţie de 800 x 480 pixeli, nişte parametri care acum doi ani ar fi fost consideraţi buni dar care acum sunt potriviţi doar pentru eşalonul inferior al clasei mid-range. Dincolo de zimţarea evidentă a textului din browser sau alte aplicaţii care afişează fonturi de mici dimensiuni, interfaţa cu forme geometrice riguroase, caractere mari şi elemente grafice contrastante a mediului Modern UI este afişată în condiţii bune, iar impresia generală, ţinând totuşi cont şi de clasa din care face terminalul, este una pozitivă.
  Dacă densitatea de 233 ppi a ecranului nu este prea satisfăcătoare, panoul folosit de HTC are o prestaţie neaşteptat de bună. Acesta foloseşte un panou SLCD, mai ieftin decât apreciatele IPS sau AMOLED, însă oferă culori foarte bune, unghiuri de vizibilitate ample şi o luminozitate ridicată, singurul aspect mai puţin impresionant fiind nivelul de negru. Ecranul foloseşte un strat de protecţie Gorilla Glass, însă tratamentul oleofobic putea fi mai bun, ecranul păstrând uşor amprentele şi fiind greu de curăţat.
Nu doar ecranul este o surpriză plăcută, ci şi platforma hardware folosită de HTC. Prezentat în vara anului trecut, MSM8227 face parte din familia Snapdragon S4 Plus şi, dacă nu este atât de puternic precum mult mai celebrii săi fraţi mai mari MSM8260A sau MSM8960, acesta preia multe din caracteristicile lor tehnologice de bază – foloseşte un nucleu Krait dual-core tactat la 1 GHz, este fabricat într-un proces pe 28nm, iar procesorul grafic Adreno 305 este cel mai mic model din generaţia a treia Qualcomm, fiind un înlocuitor pentru modelele 200, 203 si 205.
Setul de teste comparative multiplatformă este cam redus pe Windows Phone,în afară de AnTuTu trebuind să ne rezumăm doar la BrowserMark 2.0. După cum se remarca, prestaţia este bună pentru un terminal din gama mid-range inferioară, MSM8227 fiind superior altor soluţii cu cost scăzut des folosite precum ST-E NovaThor U8500 sau Qualcomm MSM8225.
Vellamo: 6870
Browsermark 2.0: 1526
Peacekeeper: 200
Călcâiul lui Ahile este însă stocarea internă. Specificaţiile spun 4 GB, însă în această memorie internă este stocat şi sistemul de operare, utilizatorul dispunând în realitate de circa 1,3 GB. Este drept, aplicaţiile Windows Phone au dimensiuni reduse, însă cache-ul aplicaţiilor precum Facebook sau Twitter îl vor umple destul de repede, iar pe cardul extern se pot stoca doar fişiere audio, video sau imagini, nu şi aplicaţii sau măcar o parte din resursele lor, precum în cazul platformei Android. Acest aspect este deosebit de deranjant, HTC putând analiza mai bine decizia de a implementa o stocare atât de mică, mai ales că preţul memoriilor NAND este în contantă descreştere.
Restul dotărilor sunt standard, după cum se observă din tabelul de mai jos, însă reducerea costurilor, pe lângă lipsa camerei frontale şi a spaţiului mic de stocare, a dus şi la dispariţia microfonului secundar, a magnetometrului şi a compatibilităţii cu banda de 5 GHz a modulului Wi-Fi.
Ecran: 4”, 800x480 pixeli, SLCD, Gorilla Glass
Sistem de operare: Windows Phone 8
Chipset: Qualcomm MSM8227
Procesor: Krait, dual-core, 1 GHz
Procesor grafic: Adreno 305
RAM: 512 MB
Memorie: 4 GB, 1,3 GB disponibili
Card: MicroSD
3G: HSDPA
WiFi: 802.11b/g/n
Bluetooth:  3.1, A2DP
USB: microUSB
Cameră foto: 5 MP, f/2.8, autofocus,
Filmare video: 720p
Baterie: 1700 mAh
Dimensiuni: 120.5 x 63 x 10.28 mm
Greutate: 113 grame
Folosind procesoare mai vechi şi mai puţin eficiente energetic sau baterii cu o capacitate mai mică, terminalele mid-range arareori reuşesc să impresioneze atunci când vine vorba de tehnologie. În cazul de faţă, HTC a reuşit să obţină din bateria cu o capacitate de 1700 mAh o autonomie bună. Într-un regim mediu de utilizare care a inclus push activat pentru email, Facebook şi Twitter, o oră de convorbiri, o oră şi jumătate de redare audio şi o oră de utilizare a Internetului, HTC 8S a oferi o autonomie de circa o zi şi jumătate, în condiţiile în care conexiunea 3G a fost activă timp de 8 ore iar cea Wi-Fi, şi ea setată să fie activată în permanenţă graţie actualizării Portico, a funcţionat 12 ore.

Aplicaţii, telefonie, captură foto şi video

HTC 8S rulează Windows Phone 8 şi, deoarece am prezentat deja facilităţile şi opţiunile acestei platforme, vom aminti doar diferenţele software faţă de alte produse concurente. Cea mai importantă aplicaţie este HTC Hub, au client pentru vreme, cotaţii bursiere şi ştiri, urmată de Phot Enhancer, un editor foto simplu cu 14 efecte, printre care şi un util Auto Enhancer. Celelalte modificări HTC cuprind procesarea Beats, setarea Attentive Phone care permite setarea volumului în momentul mişcării telefonului sau întoarcerea cu faţa în jos pentru închiderea soneriei de apel, şi Connection Setup, o aplicaţie care descarcă profiluri actualizate pentru reţeaua.
HTC 8S nu s-a făcut cu nimic remarcat atunci când a venit vorba de puterea semnalului, prestaţia fiind una obişnuită, însă terminalul se remarcă pentru volumul puternic, atât în cască cât şi în difuzor, şi microfonul fidel, chiar dacă neajutat de rutine pentru noise-cancellation.
Oferind un senzor de 5 MP şi un sistem optic cu diafragmă f/2.8, camera foto implementată de HTC nu reuşeşte să evadeze din mediocritatea întâlnită în acest segment de piaţă. Camera se remarcă prin culorile plăcute şi contrastul bun, însă expunerea nu este întotdeauna optimă iar nivelul de detalii este slab. La această ultimă problemă contribuie şi prostul obicei HTC de a folosi o postprocesare agresivă pentru reducerea zgomotului, care distruge toate detaliile fine, şi o compresie JPEG prea puternice, cu o calitate de 60-70%.
Captura video nu este nici ea mai presus, preluând toate plusurile şi minusurile capturii foto. Fişierul rezultat este un flux H.264 720p însoţit de sunet monofonic care, în ciuda unui bitrate mare de 8000Kbps, nu reuşeşte să captureze suficiente detalii.

Redare multimedia, GPS

Puţine sunt terminalele mai accesibile care strălucesc atunci când vine de redarea audio, şi nici măcar preţul mare nu este întotdeauna o garanţie a unei prestaţii bune. Din acest punct de vedere, HTC 8S va satisface doar utilizatorii fără pretenţii prea mari. Cu excepţia sunetului foarte puternic în căşti, care devine de-a dreptul asurzitor când este folosită procesarea Beats, 8S nu se remarcă cu nimic. Sunetul este modest, remarcându-se distorsiuni în zona mediilor şi înaltelor, o fidelitate modestă şi un ambient sonor plat, iar activarea procesării Beats nu face decât să amplifice aceste deficienţe.
Redarea multimedia  foloseşte player-ul nativ Music + Videos, cu toate neajunsurile acestuia: setări puţine şi suport sărac pentru formate audio sau video. Acesta oferă sortarea muzicii după artis, album si gen, crearea unor liste de redare, marcarea pieselor favorite şi controlul redării din Notification Area, însă codecurile suportate includ doar MP3, AAC şi WMA. Redarea video este la fel de spartană, iar lipsa compatibilităţii cu containerul MKV sau codecurile AC3 şi DTS implică obligativitatea conversiei fişierelor. Rezoluţia maximă suportată este 720p, fişierele 1080p putând fi pornite însă rulând cu o fluenţă complet nesatisfăcătoare, însă este greu de crezut că cineva ar risipi spaţiul de stocare pentru redarea Full HD pe un ecran WVGA.
Oferind suport GPS şi GLONASS, HTC 8S oferă un semnal GPS bun cu o localizare prin A-GPS care durează circa 10 secunde. Aplicaţia Maps, integrând acum datele de la NAVTEQ aduse de Nokia, oferă un set bun de hărţi, întrecut în topul soluţiilor incluse în sistemul de operare doar de către Google Maps. Aplicaţia oferă orientare pietonală sau auto şi descărcarea hărţilor pentru utilizare offline, cei care doresc mai mult putând apela la produsul gratuit Nokia Drive+.

Concluzii

În ciuda unor minusuri evidente, cum ar fi calitatea capturii foto/video sau stocare internă redusă, HTC 8S este un terminal Windows Phone 8 extrem de atractiv. Disponibil la un preţ de circa 1200 lei, acesta oferă o platformă hardware noua şi interesantă, autonomie mare, un ecran de bună calitate şi o carcasă frumoasa şi bine construită, care-l fac o opţiune demnă de luat în seamă de cei care sunt în căutarea unui terminal accesibil dar totuşi bine făcut.
Părţi pozitiveplus
  • +Construcţie şi dimensiuni
  • +Ecran
  • +Autonomie
  • +Platforma hardware
Părţi negativeminus
  • Stocarea internă mică
  • Captura foto/video

















Sursa : http://www.go4it.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu