miercuri, 23 ianuarie 2013

Evoluţia sistemele de operare preferate de cumpărători în 2012, conform Kantar Worldpanel


Compania de analiză a pieţei Kantar Worldpanel a publicat datele centralizate ale vânzărilor de terminale mobile pentru luna decembrie a anului trecut şi, faţă de cifrele similarepentru luna noiembrie  care au fost prezentate la finele anului trecut, nu se remarcă decât o consolidare a tendinţelor remarcate atunci. Fiind însă vorba de o încheiere de an, care a cuprins totodată şi sezonul cumpărăturilor de sărbători, aceste date oferă o imagine de ansamblu utilă asupra evoluţiei făcute de sistemele de operare majore în 2012
Cum era de aşteptat, bastionul tradiţional Apple rămâne teritoriul Statelor Unite. În ultimele 12 luni, cota de piaţă iOS a crescut de la 44,9 la 51,2 procente, în creştere uşoară faţă de datele centralizate la finele lui noiembrie. Marea Britanie, bastionul european al companiei, a înregistrat însă o scădere de 1,7 procente, ajungând în prezent la 32,4% din vânzari, aceeaşi tendinţă înregistrându-se şi la antipozi, unde australienii şi-au pierdut şi ei uşor interesul pentru platforma Apple. În cele cinci ţări europene majore analizate, Apple a înregistrat creşteri uşoare în Germania, Franţa şi Italia, însă cota din vânzări este de circa un sfert din total. Cei mai avizi consumatori de iPhone sunt japonezii, terminalele Apple înregistrând nu mai puţin de 66 de procente din piaţa, neexistând însă date pentru aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cu excepţia Statelor Unite, unde se află în scădere cu doar 0,6 procente, platforma Android a înregistrat creşteri de cotă iar acestea au ajuns, în unele cazuri, la cifre impresionante. Cei mai mari amatori de Android sunt spaniolii, unde terminalele motorizate de platforma Google şi-au alocat nu mai puţin de 86,6 procente din vânzările de final de an, aceştia fiind urmaţi de chinezi, care au preferat acest sistem de operare în proportie de 72,5%. În restul ţărilor analizate din Europa şi în Australia, Android a atins o cotă de vânzări între 50 şi 66 de procente, creşterile de la an la an fiind practic staţionare doar în Italia.
Windows Phone nu a atins succesul dorit de Microsoft, însă, încetul cu încetul, utilizatorii încep să îi acorde ceva mai multă atenţie. Cu excepţia Germaniei, unde acesta se află în scădere, platforma Microsoft a înregistrat o creştere modesta, dar totuşi o creştere. Cei mai interesaţi de Windows Phone s-au dovedit a fi italienii, nu mai puţin de 11% dintre cumpărători optând pentru acesta în perioada analizată. In restul ţărilor, această platformă are însă o pondere redusă , între 0,4 şi 5,9 procente.
După cum era de aşteptat, Bada, BlackBerry OS şi Symbian sunt în scădere, cu excepţia unui vag interes ceva mai ridicat din partea germanilor pentru Research in Motion şi a italienilor pentru sistemul de operare de la Samsung.
Datele culese de Kantar Worldpanel sunt cuprind vânzările de terminale mobile din ultimele 12 săptămâni care preced finalul unei luni.

Sursa : http://www.go4it.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu