Cand nu gasiti o farfurie sau vreun pahar prin casa, nu va necajiti cautandu-le, pentru ca le puteti clona cu o imprimanta 3D.
Si nu vorbim despre o poza, ci despre obiectul in marime naturala. Tehnologia foarte noua promite solutii pentru industrie si chiar medicina.
Haideti sa va pun in fata unui scenariu usor stanjenitor. Sa zicem ca asteptati patru musafiri si va treziti cu sase. N-aveti in casa decat patru cesti de cafea. Cum procedam. In loc sa dam fuga pana la magazin sa mai cumperi doua. Cum ar fi sa le printezi 3D? Dar sa incercam ceva si mai complicat. Sa clonam opera unui sculptor amator. Cum am facut? Obiectul ales indiferent de forma si marime trebuie mai intai scanat cu o camera speciala.
"Face poze din toate unghiurile si proiecteaza o lumina pe obiectul care trebuie digitalizat.", explica Claudiu Radoi, specialist in printare 3D.
Asadar, de acum obiectul nostru are si o varianta 3D. Este pe calculator in format 3D.
Proiectul este apoi trimis imprimantei care va transforma imaginea virtuala intr-un obiect real. Foloseste un plastic dur pe care il topeste si apoi il aseaza strat cu strat. Imprimarea 3D dureaza de la doua la unsprezece ore in functie de cat de detaliat vrem modelul.
Iata ca de acum trollul nostru are o clona, o copie fidela din plastic.
Nu e doar o joaca. Tehnologia e folosita deja in industrie pentru a transforma rapid o idee in obiect. Scrierea in straturi deschide insa poarta si catre solutii incredibile in medicina. Intr-un viitor apropiat ne vom repara partile afectate din corp cu ajutorul unor... imprimante de tesuturi umane, deocamdata in faza de prototip.
Tehnologia printarii 3D poate fi folosita inclusiv pentru a printa organe. Aici aveti o intstalatie revolutionara care foloseste celule umane, care sunt scrise intr-o forma de rinichi.
Cea mai ieftina imprimanta 3D costa 1100, iar o rola de plastic cateva zeci de euro. Aparatele mai sofisticate dar si mai scumpe pot crea matritze sau angrenaje complexe si cloneaza aproape de perfectiune originalul fie ca vorbim despre o cheie, roboti sau proteze. Singura limita este de acum imaginatia.
Sursa : http://www.yoda.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu