sâmbătă, 15 decembrie 2012

Un sanctuar pentru rechini: aceste animale vor fi protejate într-o zonă oceanică imensă, aproape cât Australia


Insulele Cook - un mic stat insular situat în Pacificul de Sud, la nord-este de Noua Zeelandă - au declarat drept „sanctuar pentru rechini” o regiune cu suprafaţa de 1,9 milioane de kilometri pătraţi. Prin adăugarea acestei arii altor zone oceanice cu acelaşi statut, aflate în vecinătate, s-a format cel mai mare sanctuar pentru rechini din lume: 6,7 milioane de kilometri pătraţi.

O treime dintre speciile cunoscute de rechini se află deja pe Lista Roşie a speciilor ameninţate cu dispariţia. Pescuitul excesiv al acestor animale marine - multe dintre specii fiind prădători de top, aflaţi în vârful piramidei trofice -  perturbă grav ecosistemele în care trăiesc.
Săptămâna trecută, un alt stat insular, Polinezia Franceză, a declarat sanctuar o zonă oceanică aflată în continuarea sanctuarului din Insulele Cook. Împreună cu alte suprafeţe învecinate, declarate arii protejate în cursul ultimilor ani, s-a constituit o zonă marină uriaşă - aproape de mărimea continentului australian - în care pescuitul rechinilor şi deţinerea ori comercializarea produselor obţinute din aceste animale vor fi interzise.
Şi alte state insulare au înfiinţat sanctuare marine pentru protecţia rechinilor; printre acestea se numără Palau, Maldive, Tokelau, Honduras, Bahamas şi Insulele Marshall.
Efortul lor este sprijinit de organizaţii de protecţie a naturii, precum Pew Environment Group, care s-a implicat, alături de Pacific Islands Conservation Initiative, în înfiinţarea sanctuarului din apele Insulelor Cook.
Statele insulare au un rol extrem de important în protecţia speciilor marine ameninţate, datorită întinderii mari a apelor lor teritoriale. 

Sursa : http://www.descopera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu