luni, 26 noiembrie 2012

Limbile străine ne ajută să luăm decizii mai bune


Limba pe care o folosim în comunicare ne afectează abilitatea de luare a deciziilor, susţin oamenii de ştiinţă.
Pentru a studia modul în care limba afectează capacitatea de a lua decizii, specialiştii de la Universitatea din Chicago au analizat un fenomen cunoscut: oamenii îşi asumă mai greu riscul atunci când o decizie impersonală (cum ar fi administrarea unui vaccin pentru populaţie) este prezentată în termenii unui potenţial câştig decât atunci când este formulată sub forma unei posibile pierderi. 
În studiu, vorbitori nativi de engleză care au învăţat japoneza, vorbitorii nativi de coreeană care au învăţat engleza, dar şi englezii care au studiat limba franceză s-au încadrat în această categorie de oameni, atunci când s-au confruntat cu o astfel de întrebare impersonală. Totuşi, când comunicarea s-a făcut în limba străină, această înclinaţie a dispărut.
Un al doilea set de studii, specialiştii au testat o altă „prejudecată” cognitivă şi anume aceea care susţine că oamenii se aşteaptă ca intensitatea durerii produse de o pierdere personală, să fie mai mare decât intensitatea plăcerii câştigate prin declanşarea unui fenomen fericit. Prin urmare, beneficiul adus de câştig trebuie să fie cu mult mai mare decât dezamăgirea de a pierde, pentru ca oamenii să fie dispuşi să pună un pariu. 
Pentru a doua oară s-a constatat că oamenii sunt mai dispuşi să îşi asume riscuri atunci când nu vorbesc în limba lor nativă. 
„Atunci când oamenii comunică într-o limbă străină, deciziile lor tind să fie mai puţin părtinitoare, mai analitice şi mai sistematice, pentru că limba străină asigură o distanţare psihologică”, a declarat autorul studiului, Boaz Keysar. 
Prejudecăţile cognitive sunt înrădăcinate în reacţiile emoţionale iar gânditul într-o altă limbă ne ajută să ne deconectăm de la aceste emoţii şi să luăm decizii într-un mod mai raţional. 

Sursa : http://www.descopera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu