În acest weekend, autorităţile indiene au lansat o nouă versiune a celei mai ieftine tablete din lume. Dotată cu un procesor mai rapid şi cu o baterie îmbunătăţită, tableta Aakash va putea fi achiziţionată de studenţii indieni cu doar 20 de dolari (aproximativ 70 de lei).
Tableta Aakash (cuvânt ce înseamnă „cer albastru” în Hindi) a fost concepută în urma unui parteneriat public-privat ce doreşte să îmbunătăţească rata de acces la tehnologia de ultimă oră în India, ţară în care penetrarea Internetului este de doar 10%.
Compania care a conceput această tabletă, Datawind, afirmă că Aakash 2 este dotată cu un procesor de 3 ori mai rapid decât cel cu care era dotată prima versiune a tabletei. De asemenea, noua tabletă dispune de un touchscreen mai mare şi de un acumulator cu o durată de viaţă de 3 ore.
„Învăţământul asistat de tehnologie reprezintă un aspect foarte important al educaţiei”, a declarat preşedintele Indiei, Pranab Mukherjee, cu ocazia evenimentului de lansare a tabletei, ce a avut loc duminică la New Delhi. „Această tabletă trebuie adaptată la nevoile noastre şi introdusă cât mai repede în toate instituţiile educaţionale din ţară”, a adăugat oficialul indian.
Prima versiune a tabletei Aakash a fost lansată în luna octombrie a anului trecut, însă aceasta a întâmpinat numeroase dificultăţi, printre care durata de viaţă a bateriei, liste de aşteptare foarte lungi şi probleme cu distribuţia.
Tableta Aakash 2 a fost dezvoltată de ingineri de la cele mai bune universităţi din India, rulând sistemul de operare Android 4.0 şi fiind dotată cu un ecran ce măsoară 7 inci (18 centimetri) în diagonală.
„Faţă de versiunea precedentă, care era un eşec total, această tabletă are câteva funcţii ce o transformă într-un dispozitiv computaţional bun pentru acest preţ”, au comentat experţii pluggd.in, un site indian specializat în recenzii ale gadgeturilor lansate în această ţară.
Primele 100.000 de tablete vor fi vândute studenţilor din cadrul universităţilor de inginerie din India la un preţ subvenţionat de 1.130 de rupii (aproximativ 70 de lei), urmând ca ulterior tableta să fie distribuită în librăriile din universităţile indiene. Preţul comercial al tabletei, fără subvenţii, va fi de 3.500 de rupii (aproximativ 225 de lei). Dacă programul va fi încununat de succes, guvernul indian intenţionează să cumpere 5.860.000 de tablete Aakash pentru a le distribui tuturor elevilor şi studenţilor din ţară.
Peste 15.000 de profesori din 250 de universităţi indiene au fost pregătiţi pentru a utiliza Aakash în educaţie, anunţă ministerul dezvoltării din India.
India găzduieşte 115 de milioane de utilizatori ai Internetului, fiind cea de-a treia ţară după China şi SUA ca număr de utilizatori, însă rata de penetrare a Internetului este foarte scăzută, arată datele oficiale.
„Revoluţia va veni de la ţările în curs de dezvoltare”, afirmă Vivek Wadhwa, un antreprenor ce predă la universităţile Stanford, Duke, Emory şi care conduce departamentul de inovaţie de la Singularity University. „Aceste tablete ieftine vor «ucide» piaţa pentru companiile care produc tablete scumpe”, adaugă Wadhwa.
Wadhwa crede că preţul tabletei ar putea atinge într-un an pragul de 20$ şi fără subvenţii. De asemenea, expertul crede că tabletele necostisitoare vor juca un rol extrem de important în anii următori, urmând să transforme ţările în curs de dezvoltare.
„Cei mai săraci oameni comunică cu ajutorul telefonului mobil prin «bipuri». Tabletele ieftine vor schimba complet acest lucru - nu doar că se vor putea auzi, aşa cum o făceau cu ajutorul telefonului mobil, ci s-ar putea chiar să se vadă, cu ajutorul Skype. Oamenii vor putea transfera bani electronic, vor putea beneficia de comerţul online. Vor putea folosi internetul pentru a vedea preţul obiectelor, prognoza meteo sau ştirile locale. Va fi un produs revoluţionar pentru ţările în curs de dezvoltare. Noi, în Occident, nu înţelegem ce schimbări dramatice urmează să aibă loc mulţumită acestei conectivităţi. Va amplifica cu siguranţă creşterea economică a ţărilor aflate în curs de dezvoltare”, a concluzionat expertul.
Surse: http://www.descopera.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu