Pentru cei care au crescut cu cartile lui Jules Verne sau cu episoadele din Star Trek, genul science-fiction nu e deloc o lume absurda
Cati dintre noi n-au visat sa calatoreasca cu viteze mai mari decat cea a luminii, sa citeasca gandurile altora sau sa se teleporteze dintr-un loc in altul? E posibil ca toate acestea sa se realizeze in 50, 100 sau poate o mie de ani. Una dintre magii, insa, se fabrica exact acum.
Hologramele au fost, intai, o idee absurda, nascocita de mintile unor vizionari. Jules Verne este unul dintre primii care vorbesc despre asa o ciudatenie. O gasim in Castelul din Carpati, carte publicata in 1893. Abia 50 de ani mai tarziu, un fizician maghiaro-englez, Dennis Gabor, face primii pasi in domeniu. Comunitatea internationala il rasplateste, in 1971, cu Premiul Nobel, acordat pentru "inventarea si perfectionarea metodei holografice". Primele obiecte 3D sunt insa opera sovieticului Yuri Denisyuk si cercetatorilor Emmett Leith si Juris Upatnieks de la Universitatea din Michigan, SUA, ale caror inventii se bazeaza pe descoperirea laserului.
Cum sa-ti faci singur o holograma
In filmele SF, hologramele par ceva atat de simplu si de important, incat ne miram ca ele nu au fost deja create in realitate. Cu toate ca lucrurile nu sunt chiar asa de la indemana cum le infatiseaza Hollywood-ul, pentru a realiza o holograma simpla nu e nevoie de foarte multe unelte.
Cel mai important este laserul, iar cele cu lumina rosie sunt des intalnite.
La punctul doi trecem lentilele. Acestea sunt folosite pentru a dispersa lumina.
Mai ai nevoie si de un dispozitiv care sa imparta fasciculul in doua. Acest sistem foloseste, de obicei, prisme si oglinzi pentru a diviza fasciculul.
Sunt necesare si oglinzi suplimentare, pentru a indrepta lumina in directia corecta.
In fine, ultimul pe lista este filmul holografic, care se aseamana filmului foto. Diferenta este ca filmul holografic poate inregistra schimbari foarte mici de lumina, care se petrec la distante microscopice.
Postul americat de televiziune CNN a reusit sa realizeze o transmisiune in direct cu o holograma, in timpul alegerilor. Prezentatoarea Jessica Yellin a aparut in studio, la New York, desi se afla in Chicago. 35 de camere HD se aflau in jurul ei, si ii inregistrau miscarile corpului din unghiuri diferite.
Cat de departe au ajuns cercetatorii
Japonezii de la Burton au prezentat, in primavara lui 2012, la Targul de tehnologie CES Las Vegas un gadget care fabrica holograme tridimensionale. Tehnologia lor se numeste "plasma laser" si ii ajuta sa realizeze imagini 3D in aer, fara niciun ecran. Jucaria poarta numele Aerial 3D si este deocamdata singura care a ajuns la astfel de performante.
Ea functioneaza cu ajutorul undelor laser, care stimuleaza atomii de oxigen si de azot din aer. Gadgetul proiecteaza obiecte 3D cu 50.000 puncte pe secunda, fata de 1.000 in 2006, iar numarul de cadre pe secunda este de pana la 15.
Tot japonezii sunt si cei care au prezentat cu succes, in 2009, primele holograme care pot fi atinse. Cativa cercetatori de la Universitatea Tokyo sunt autorii unui experiment pur si simplu fantastic:
Proiectele elevilor romani
Creatorii de maine si-au prezentat, pe www.techschool.ro, ideile creative care sa schimbe in bine lumea. Doua dintre proiectele celor ajunsi in tabara de tehnologie se refera chiar la holograme.
Hologram Projector (Victor Candet): "Este un proiector in forma de piramida care proiecteaza o imagine sau o animatie in interiorul acesteia. Protectorul foloseste reflexia si refractia luminii pentru a crea o imagine reala. Cand imaginea este proiectata pe una dintre fetele piramidei, acesta se vede in interiorul ei, formandu-se o iluzie optica. Cu acest proiector oamenii pot vizualiza imagini sau comunica cu alte persoane, acestea fiind capabile sa vada acea persoana din 4 unghiuri, cu o rotatie a proiectorului de 360 de grade. Acesta mai poate fi folosit la prezentarea unui produs, de exemplu un telefon mobil sau vizualizarea unor fotografii in 3D fara a mai folosi ochelarii speciali"
Holophone (Octav Iacomi): "Holophone este un telefon care emite holograme cu imaginea celor cu care vorbim, cu GPS, jocuri etc. Va fi usor de folosit, nu va afecta creierul uman, functionand cu energie solara, va fi mai realist."
Sursa : http://www.yoda.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu