Google a deschis pentru prima dată publicului porţile centrelor sale de date, accesul fiind oferit atât unor grupuri de jurnalişti, cât şi utilizatorilor de pretutindeni, prin intermediul Street View. Informaţiile şi legăturile către locurile unde compania îşi menţine giganticele baze de date au fost comasate în cadrul unui portal, utilizatorii curioşi putând arunca o privire în interiorul maşinăriei Google.
Iluminare economică cu LED-uri şi sisteme robotizate de backup
Din punct de vedere tehnic, aceste centre de date ascund multe lucruri interesante. Prima ar fi eficienţa energetică, compania preferând să opteze pentru un sistem de evacuare a cantităţilor imense de energie termică prin intermediul unor coridoare speciale, în detrimentul apropierii clasice a aparatelor de aer condiţionat în podea care răcesc întregul volum de aer, chiar şi acolo nu este nevoie, şi ridică factura de energie electrică la cote ameţitoare. Căldura este preluată de instalaţii cu apă, care o disipează în exterior, în funcţie de poziţionare fiind folosită apă de râu, precum în Belgia, sau apă de mare, precum în Finlanda.
Sistemul de răcire cu apă şi o biciletă pentru deplasări rapide
Evacuarea aerului cald se face prin aceste coridoare speciale
Alt aspect interesant este cel al automatizării şi optimizării spaţiului, unele centre de date folosind surse neinteruptibile de curent încorporate direct în servere şi sisteme robotizate pentru manevrarea benzilor pentru backup, economisind astfel energie, sisteme de răcire suplimentară, spaţiu şi muncă manuală.
În final, securitatea, stabilitatea şi redundanţa sunt privite extrem de serios. Este aceeaşi securitate care a împiedicat până acum orice privire aruncată pe furiş în aceste centre de date, dar care cuprinde şi echipe speciale care testează periodic capacităţile umane şi tehnice de reacţie la incendii, cutremure sau căderi majore de infrastructură.
Protecţie deplină, desi am văzut din filme ca nu prea ştiu să tragă
Un Android politicos
Cei mai puţin interesaţi de detaliile tehnice pot arunca însă o privire pe imaginile capturate pentru StreetView în cadrul centrului din Lenoir, Carloina de Nord, Statele Unite. Evident, unele dintre elementele de decor sunt plasate în mod explicit pentru sesiunea foto, cum ar fi Stormtrooper-ul care păzeşte coridoarele sau robotul Android, însă altele sunt capturi neaşteptate şi amuzante, cum ar fi persoana care ne serveşte un rick-roll ca la carte sau angajata care trece cu braţele pline de mâncare prin faţa camerei.
Rick-rolling oficial
Ce se întâmplă în Lenoir, Carolina de Nord, ajunge pe Internet
Sursa : http://www.go4it.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu