vineri, 19 octombrie 2012

Google ameninţă să excludă presa franceză din lista cu rezultate


Google ar putea exclude toate publicaţiile franceze care activează în mediul online din lista cu rezultate Google Search, dacă guvernul francez va adopta o lege pe care compania o descrie drept inacceptabilă.
Google ameninţă să excludă presa franceză din lista cu rezultateGoogle ameninţă să excludă presa franceză din lista cu rezultate

Odată adoptată, noua lege ar obliga Google la plata unei taxe pentru conţinutul afişat, mai exact link-urile afişate în rezultatele Google Search cu trimitere la diverse publicaţii franceze.
În scrisoarea trimisă mai multor birouri ministeriale din Franţa, Google explică că o astfel de lege ar ameninţa însăşi existenţa sa ca şi companie, obligând la plata unor sume uriaşe pentru cele aproximativ 4 miliarde de click-uri, date de utilizatori pe rezultate Google Search care fac referire la website-uri franceze. Drept consecinţă, compania s-ar vedea obligată să excludă din listele cu rezultate orice referiri care cad sub incidenţa noii legi.
În mod evident, pe lângă frustrările aduse utilizatorilor care se folosesc de motorul Google Search pentru a găsi informaţiile dorite, 4 miliarde de click-uri în minus ar avea un impact dezastruos şi asupra website-urilor excluse, reducând masiv traficul lunar şi implicit, profiturile obţinute din publicitate.
Legea susţinută de Aurelie Filippetti, aflată în fruntea Ministerului Culturii din Franţa, este văzută ca o încercare de ridicare a veniturilor pentru ziarele şi publicaţiile care şi-au văzut profiturile diminuate în urma declinului presei tipărite pe suport de hârtie.
Potrivit Google, legea care obligă motoarele de căutare la plata unor taxe pentru link-urile prezentate în listele cu rezultate este dăunătoare pentru tot internetul, având drept consecinţă directă o îngrădire a accesului la informaţie pentru utilizatori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu