vineri, 19 octombrie 2012

Samsung Exynos 5 în prima implementare: noul Google Chromebook


Primul portabil Chromebook, netbook-ul care rulează sistemul de operare Chrome OS de la Google, a fost lansat acum mai bine de doi ani, însă relevanţa acestuia a fost aproape nulă pentru cei mai mulţi utilizatori deoarece acesta este disponibil doar în Statele Unite şi Marea Britanie. Noul model anunţat ieri de către Google, chiar dacă nu schimbă această problemă, este interesant însă din alte puncte de vedere.
Modelele anterioare, fabricate de către Samsung şi Acer, au fost bazate pe arhitectura x86, însă noul model, fabricat de primii dintre aceştia, face saltul la arhitectura ARM, oferind astfel o reducere substanţială de preţ şi una vizibilă a dimensiunilor. Cea de-a treia generaţie a portabilelor Chromebook oferă un ecran cu diagonală de 11,6" şi rezoluţie de 1366 x 768 pixeli, are o grosime de 20 de milimetri şi o greutate de numai 1,1 kilograme, preţul scăzând de la cei 449$ ai versiunii anterioare la doar 249€.
Noul ChromebookNoul Chromebook

Asemănător cu portabilele Samsung din Seria 5, noul Chromebook ascunde sub carcasa sa prima implementare a celei de-a cincea generaţie a familiei de procesoare Exynos a producătorului sud-coreean. Modelul Exynos 5 Dual folosit include un procesor ARM Cortex-A15 şi un nucleu grafic quad-core ARM Mali-T604, consumul redus de energie permiţând inginerilor Samsung realizarea unui sistem care foloseşte doar răcire pasivă. Un alt avantaj, faţa de modelele anterioare, este suportul complet pentru decodarea hardware 1080, graţie puternicului procesor grafic inclus în Exynos 5.
Asemănător cu Samsung Seria 5Asemănător cu Samsung Seria 5

Restul specificaţiilor sunt modeste, aşa cum era de aşteptat în cazul unui netbook: 2GB memorie RAM, 16GB de stocare internă, cameră frontală VGA, ieşire HDMI, card reader, Wi-Fi dual-band 802.11 a/b/g/n, două porturi USB (dintre care unul 3.0) şi Bluetooth 3.0. Autonomia specificată de producător este de 6,5 ore.
Doi centimetri grosime şi răcire pasivăDoi centimetri grosime şi răcire pasivă

Portabilul va fi disponibil începând de astăzi însă, deoarece regiunile în care acesta se comercializează au rămas aceleaşi, singura şansă de a achiziţiona un astfel de portabil Cloud este o vizita în magazinele din Marea Britanie sau Statele Unite. Deoarece este un sistem dependent de conexiunea la Internet, utilizatorii pot opta şi pentru o versiune cu conectivitate 3G, însa în acest caz, preţul urcă la 329 de dolari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu