miercuri, 10 octombrie 2012

HP Spectre XT - ultrabook premium cu ecran de 13.3 inch


HP Spectre XT este un ultrabook cu ecran de 13.3 inch, ce cucereşte printr-un design suplu şi elegant, realizat cu materiale şi finisaje de cea mai bună calitate.


Descriere

Încercând să pună cât mai mult în valoare avantajele formatului ultrabook, Spectre XT foloseşte un ecran de 13.3 inch cu ramă îngustă, acomodat într-o carcasă cu dimensiuni apropiate unui laptop cu format 12 inch. Pentru atingerea unui echilibru optim între greutate, rigiditate şi grosimea carcasei, Spectre XT este realizat folosind o combinaţie între suprafeţe din aluminiu şlefuit pentru spatele ecranului şi zona tastaturii, respectiv material plastic pentru partea inferioară a carcasei. Indiferent de tipul materialului folosit, îmbinarea carcasei este bine realizată iar calitatea finisajelor ireproşabilă.
Ecranul de 13.3 inch suportă rezoluţia 1366x768 pixeli, redată cu ajutorul unei matrice TN iluminată cu sursă de lumină LED.

Tastatura chiclet este iluminată alb şi pune la dispoziţie taste bine diferenţiate, cu o cursă medie de apăsare şi sistem de amortizare a şocurilor apărute în timpul tastării. Materialul folosit este rezistent la alunecare şi nu reţine urme de transpiraţie.
Touchpad-ul este bine delimitat de restpad şi adoptă un design monolit, cu tastele pentru click stânga/dreapta încorporate sub suprafaţa activă, acoperită cu un finisaj ce nu opune rezistenţă la alunecare. Sensibilitatea suprafeţei touch este bună, iar cele două butoane fizice sunt silenţioase şi se apasă uşor.
Setul de difuzoare cu tehnologie Beats Audio sunt poziţionate pe partea inferioară a carcasei şi distanţate pentru un efect stereo convingător.

Pe latura dreaptă a carcasei găsim ieşirea pentru căşti, un port USB şi slot-ul pentru card de memorie. În stânga avem încă un port USB, conector Ethernet LAN şi ieşirea HDMI.
HP Spectre XT foloseşte un sistem de răcire activ, cu ventilator ce absoarbe aer proaspăt printr-un grilaj poziţionat în partea de jos a carcasei şi evacuează căldura reziduală printr-o fantă poziţionată sub ecran.

Accesorii incluse

Spectre XT vine la pachet cu un adaptor AC de dimensiuni reduse şi o husă pentru transportul acestuia. Din păcate pachetul nu include şi o husă de protecţie pentru laptop, astfel că aceasta va trebui achiziţionată separat.

Specificaţii

  • Ecran: 13.3", rezoluţie 1366x768 pixeli, cu matrice TN şi filtru glare
  • CPU: Intel Core i5-3317U, 1,7 GHz, dual-core + HyperThreading, 3 MB cache, 2,6 GHz Turbo, 22 nm, 17 W TDP
  • Chipset: Intel HM77 Express
  • GPU integrat: Intel HD Graphics 4000, 350 - 1.150 MHz
  • GPU dedicat: fără
  • RAM: 4 GB DDR3, onboard
  • HDD: 128 GB, SSD, Samsung PM830
  • Unitate optică: fără
  • Reţea: Ethernet LAN, 802.11a/g/n, Bluetooth
  • Conectori: 2 x USB 2.0, HDMI, 1 x audio (headset)
  • Altele: Card Reader, HP TrueVision HD Webcam
  • Sistem de operare: Windows 7 Home Premium 64 bit
  • Baterie: 4 celule, 3150 mAh, Li-Ion
  • Dimensiuni: 316 x 223.5 x 14.47-17.52 mm
  • Greutate: 1.39 kg

Primele impresii şi confortul în utilizare

Cu linii simple şi fără finisaje stridente, HP Spectre XT îşi adjudecă un binemeritat loc în categoria sistemelor ultrabook premium, pentru care designul curat şi funcţional sunt atribute esenţiale.
Cu forme rotunjite şi fără muchii incomode la atingere, carcasa de 1.4 Kg este plăcut de manevrat şi confortabil de ţinut pe picioare, chiar dacă temperaturile cresc cu câteva grade după o utilizare prelungită. În afară de portabilitate, construcţia suplă vine totuşi şi cu unele dezavantaje, cum ar fi dificultatea creării unui sistem de răcire care să fie eficient şi silenţios deopotrivă. În cazul de faţă avem mai mult eficienţă şi mai puţin silenţiozitate. Temperatura procesorului cu TDP de 17W, aflat la inima lui HP Spectre XT, oscilează între 52 °C la funcţionarea în idle şi un confortabil 72 °C în sarcină, încărcat cu aplicaţia Prime95. Problema este zgomotul ascuţit generat de sistemul de răcire, care îşi face simţită prezenţa la rularea aplicaţiilor solicitante, iar uneori şi în timpul utilizării normale, când vizionăm filme sau navigăm pe internet.

Tastatura şi touchpad

HP Spectre XT vine cu o tastatură chiclet de foarte bună calitate, ce impresionează prin silenţiozitate şi confort. Apreciez tastele de dimensiuni mari şi uşor de diferenţiat la palpare, dar şi sistemul de iluminare bine ce acoperă literele şi conturul tastelor.
Degetele alunecă aproape fără efort pe suprafaţa touchpad-ului, iar sensibilitatea nu pune probleme. Urmând exemplul tastaturii, butoanele pentru click stânga/dreapta sunt silenţioase şi se apasă uşor. Din păcate am constatat că apăsarea uşoară nu este neapărat un avantaj pentru butoanele integrate cu suprafaţa activă a touchpad-ului, deoarece predispun la apăsarea accidentală în timpul folosirii interfeţei touch.

Ecranul

Ajutat de finisajul lucios, ecranul HD cu matrice TN oferă imagini la o calitate mulţumitoare, cu un nivel bun de contrast şi paletă de culori plăcută privirii. Deşi confortabilă pentru încăperi obişnuite, luminozitatea ecranului s-ar putea dovedi insuficientă pentru spaţii deschise şi încăperi cu surse de lumină puternice, unde pot apărea reflexii deranjante pe suprafaţa ecranului.

Dacă pe orizontală avem destulă libertate de mişcare, unghiul optim de vizibilitate pe verticală este foarte îngust, impunând orientarea atentă a ecranului.
Raportată la suprafaţa unui ecran de 13.3 inch, rezoluţia 1366x768 pixeli oferă spaţiu de lucru suficient şi imagini clare, fără a incomoda din pricina scrisului prea mic. Experienţa la vizionarea de filme este plăcută, atât pentru scene dinamice unde este pus în valoare timpul mic de răspuns al matricei TN, dar şi scene întunecoase unde detaliile sunt bine redate.

Difuzoare

Surprinzător pentru un sistem ultrabook, difuzoarele acomodate în carcasa lui Spectre XT pot atinge un volum destul de ridicat, fără a sacrifica claritatea audiţiei sau restrânge spectrul audio în domeniul frecvenţelor înalte. Chiar dacă bass-ul din melodii este ca şi absent, plaja de frecvenţe redată este suficient de uniformă pentru o audiţie plăcută, iar pentru şi mai mult confort putem apela oricând la un set de căşti.

Performanţe

Ajutat de platforma Ivy Bridge cu procesor Intel şi un dispozitiv SSD produs de Samsung, HP Spectre XT este foarte prompt în aplicaţii şi reuşeşte să ofere o experienţă comparabilă unui PC desktop de nivel mediu.
La pornire, sistemul de operare Windows 7 Home Premium devine perfect utilizabil după numai 13 secunde, iar dacă pornim laptop-ul din stand-by timpul de aşteptare se reduce la aproximativ 2.5 secunde.
HP Spectre XT - rezultate PCMark VantageHP Spectre XT - rezultate PCMark Vantage

În teste sintetice, performanţele măsurate sunt la un nivel tipic sistemelor ultrabook cu platformă Ivy Bridge, însă ridicate în unele benchmark-uri de prezenţa dispozitivului SSD.
PCMark Vantage 64 bit - 12149 (Productivity - 18297, HDD - 44522)
PCMark 7 Basic - 5255
3DMark Vantage Entry - 9547 (GPU 12216 / CPU 6489)
3DMark Vantage Performance - 2966 (GPU - 2511)
Cinebench R11.5 (OpenGL / CPU) - 15,01 fps / 2,39 pts
WinRAR 4.00 - 2312 KB/s
x264_Benchmark_HD_v5.0 - 4,55 fps
Cu o capacitate de 128 GB şi interfaţă SATA III, dispozitivul SSD Samsung PM830 atinge o viteză medie la citire de 350 MB/s şi timp de acces de aproximativ 0.1 ms.
HP Spectre XT - performanţele SSD-ului de 128 GBHP Spectre XT - performanţele SSD-ului de 128 GB

Autonomie

Pentru testul multimedia am folosit un film 1080p, rulat folosind profilul de sistem Power Saving şi cu luminozitatea ecranului redusă la 80%. În aceste condiţii, acumulatorul instalat în carcasa lui HP Spectre XT a cedat după 4 ore şi 3 minute de utilizare continuă.
Folosit la navigare pe internet, având selectat acelaşi profil Power Saver de economisire a energiei şi cu luminozitatea ecranului redusă la 60%, HP Spectre XT a rezistat numai 3 ore şi 35 minute.
Având la dispoziţie doar adaptorul AC cu dimensiuni reduse, încărcarea acumulatorului durează aproximativ 3 ore pentru un nivel de aproximativ 90% şi necesită până la 4 ore pentru atingerea capacităţii maxime.

Concluzie

HP Spectre XT oferă aproape toate calităţile unui ultrabook premium: design elegant, cu finisaje de cea mai bună calitate, greutate redusă şi performanţe suficient de mari cât să nu ne fie dor de laptopul clasic sau PC-ul desktop. Autonomia la navigare pe internet, de numai 3 ore şi 35 minute, este totuşi puţin sub medie iar după vizionarea unui film de lung metraj nu prea rămâne baterie şi pentru alte activităţi.
Ultrabook-ul propus de HP compensează însă prin detalii esenţiale pentru o utilizare confortabilă şi experienţă plăcută în ansamblul ei: tastatura chiclet de bună calitate, ecranul cu ramă îngustă şi sistemul audio performant, dar şi calitatea finisajelor alese pentru carcasă.
HP Spectre XT poate fi achiziţionat în configuraţia prezentată la un preţ de aproximativ 4800 Lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu