Săptămâna Mondială a Apei a început cu un apel global prin care toţi suntem îndemnaţi să luăm măsuri. Între apă şi alimente există legături care, odată înţelese, ar putea duce la o folosire mai grijulie a resurselor.
Summit-ul din acest an, coordonat de Institutul Internaţioal pentru Apă din Stockholm, lansează un apel pentru conservarea apei prin reducerea cantităţii de alimente pe care le risipim. Reprezentanţi proveniţi din peste 100 de ţări s-au întrunit săptămâna aceasta în Suedia pentru a discuta problemele mondiale legate de resursele de apă.
În prezent, peste 900 de milioane de oameni suferă de foame şi alte două miliarde se confruntă că probleme grave de sănătate cauzate de subnutriţie. În acelaşi timp, 1,5 miliarde de oameni mănâncă mai mult decât au nevoie şi aruncă sau lasă să se strice o treime din totalul produselor alimentare disponibile. Până la jumătatea secolului, se pare că cererea de alimente va creşte cu 70%, lucru care poate ameninţa resursele de apă din multe regiuni ale lumii.
"Mai bine de un sfert din apa folosită la nivel mondial este utilizată pentru a obţine un miliard de tone de alimente pe care nimeni nu le consumă. E ca şi cum am arunca această apă direct la canal. Reducerea risipei de alimente reprezintă cea mai inteligentă şi necesară măsură. Este o oportunitate pe care nu ne permitem să o trecem cu vederea", a explicat Torgny Holmgren, director executiv al Institutului Internaţional pentru Apă din Stockholm.
Conform unor rapoarte publicate la începutul anului de ONU, ţările bogate din Europa aruncă anual 220 de milioane de tone de alimente, echivalentul întregii producţii de alimente din Africa Subsahariană.
Locuitorii Statelor Unite, pe de altă parte, aruncă în fiecare an 40% din alimente, ajungându-se la o pierdere echivalentă cu 165 de miliarde de dolari. Fenomenul se produce în condiţiile în care doar 15% din această sumă ar ajuta la hrănirea a 25 de miloane de americani, anual.
Câteva măsuri simple pot fi aplicate de orice consumator, pentru a încerca să arunce cât mai puţină mâncare: să fie atent la datele de expirare când cumpără alimente; să cumpere şi să consume şi fructe şi legume cu mici defecte, respinse de alţi cumpărători; să gătească doar atât cât se poate consuma într-un interval de timp rezonabil, astfel încât mâncarea să nu apuce să se strice.
Surse: The Huffington Post , http://www.descopera.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu