luni, 18 martie 2013

Nokia Lumia 820, un Windows Phone puternic dar ceva mai accesibil


Împreună cu vârful de gamă Lumia 920 , Nokia a lansat în luna septembrie şi un terminal mai accesibilLumia 820. Dacă modelele anterioare Lumia 900 şi Lumia 800 au partajat un fond genetic comun consistent, de data aceasta Nokia a ales să elimine o parte semnificativă din dotările modelului de vârf, ceea ce i-a permis să îl ofere şi la un preţ semnificativ mai mic.

Construcţie şi ergonomie

Spre deosebire de modelul echivalent din cadrul generaţiei anterioare, Lumia 820 a renunţat la carcasa monobloc din policarbonat şi designul particular caracteristic ultimelor generaţii de telefoane Nokia din gama superioară. Compania s-a străduit să păstreze cât mai multe din trăsăturile caracteristice, cum ar fi paleta de culori sau forma şi poziţionarea butoanelor, însă această concesie este puţin dezamăgitoare, în ciuda eforturilor evidente de menţinere a nivelului calităţii construcţiei şi a identităţii vizuale.


În locul carapacei dure din policarbonat, Lumia 820 foloseşte o structură de rezistenţă bazată pe suprafaţa de sticlă a ecranului şi carcasa interioară din material plastic dur, care încapsulează întregul ansamblu de componente interne. Învelişul exterior interşanjabil, lucios şi disponibil în şapte culori, este fabricat dintr-o singură bucată de material plastic flexibil care acoperă în totalitate muchiile laterale şi partea posterioară. În acest capac detaşabil sunt încorporate şi cele patru butoane, acestea fiind fabricate din acelaşi material ceramic folosit în cazul modelului Lumia 920.

Nokia a ales de data aceasta o formă clasică, adică un spate perfect plat şi muchii cu colţuri rotunjite, care dau terminalului Lumia 820 un aspect mai puţin agresiv. Coroborată cu dimensiunile reduse, această decizie este, fără nici o îndoială, una de natură să atragă o gamă mai mare de utilizatori. Dacă forma acestui terminal este foarte bună, nemaiexistând colţuri care să te împung prin buzunar iar liniile fiind fluide şi netede, greutatea a rămas o problemă – având 160 de grame, Lumia 820 este mult prea greu pentru un produs din gama 4,3”, şi încă prea greu şi atunci când este comparat cu alte modele cu ecrane mai mari.
  Partea frontală este acoperită integral de suprafaţa protectoare din sticlă, care este încadrat de o ramă foarte subţire şi discretă din material plastic, sub aceasta fiind amplasate butoanele capacitive cu iluminare, senzorii şi camera frontală. Casca pentru convorbiri este camuflată discret la intersecţia ecranului cu rama sa de plastic, iar conectorul Micro USB şi difuzorul sunt amplasate în partea inferioară a carcasei.


Capacul detaşabil are un sistem de prindere foarte eficient, chiar prea eficient ţinând cont că este foarte dificil de extras, iar ranforsarea acestuia este bună  deoarece Nokia a folosit o bucată de material cauciucat menit să o ţină presată ferm de carcasa de rezistenţă internă. Nu atât de bine ranforsat este însă şi ecranul,  suprafaţa protectoare a acestuia fiind flexibilă iar o apăsare cât de cât puternică curbându-l sesizabil până când acesta va atinge suprafaţa panoului AMOLED.

Dincolo de acest detaliu şi de greutatea mare deja menţionată, construcţia terminalului Lumia 820 este foarte bună, iar impresia generală lăsată de materiale, forma ergonomică şi finisajele alese de Nokia este una pozitivă.

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Faţă de Lumia 920, care oferă un excepţional ecran IPS, Nokia a ales pentru Lumia 820 un produs familiar mai vechi: un panou AMOLED Plus. După cum era de aşteptat, acesta oferă un nivel de negru perfect, unghiuri ample şi un contrast excepţional. Ecranele AMOLED sunt mai îndărătnice atunci când vine vorba de ajustarea saturaţiei culorilor şi a nuanţelor de alb, Nokia reuşind să le îmblânzească pe ambele: ecranul are doar o vagă tenta albăstruie iar culorile sunt neaşteptat de apropiate de cele de referinţă ale ecranului IPS al tabletei iPad 3.
Ceea ce penalizează însă ecranul este rezoluţia WVGA. După cum am afirmat şi cursul testului telefonului HTC 8S, Windows Phone oferă un mediu grafic cu elemente riguros geometrice, fonturi mari şi un antialiasing foarte bun, care estompează cât de cât problemele unei rezoluţii mici, însă atunci când deschideţi o pagină cu text, nu mai există scăpare. Densitatea de 217 ppi este nesatisfăcătoare, iar terminalele Android sau Windows Phone rivale cu rezoluţie HD, cum ar fi de pildă HTC One XSony Xperia T sau HTC 8X, au preţuri periculos de apropiate.

Într-o notă mai optimistă, filtrul de polarizare Clear Black îşi face treaba foarte bine, ecranul având o vizibilitate bună în lumina solară. Spaţiul liber dintre ecranul de protecţie şi panou, acelaşi care cauzează şi torsiunea primului, provoacă şi variaţii ale contrastului şi luminozităţii în anumite unghiuri, din fericire înguste. La fel ca în cazul Lumia 920, Nokia a implementat tehnologia Clear Pad 3 de la Synaptics, aceasta permiţând controlul tactil cu mănuşi din piele sau material textil şi cu ajutorul unor obiecte metalice conductive.
Ceea ce încadrează acest telefon în clasa superioară Windows Phone este însă puterea hardware. La fel că vârfurile de gamă Nokia Lumia 920 sau HTC 8X, acesta foloseşte cea mai puternică platformă hardware compatibilă certificată de Microsoft, adică un Qualcomm MSM8960 tactat la 1,5 GHz şi o memorie RAM cu o capacitate de 1GB. Acest aspect pune terminalul pe aceeaşi treaptă cu cele mai importante modele Windows Phone, beneficiind în aplicaţiile 3D şi de sporul de performanţă adus de rezoluţia mai mică.
  • Ecran: 4,3”, 800 x 480 pixeli, AMOLED, ClearBlack
  • Sistem de operare: Windows Phone 8
  • Chipset: Qualcomm MSM8960
  • Procesor: Krait, dual-core, 1,5 GHz
  • Procesor grafic: Adreno 225
  • RAM: 1 GB
  • Memorie: 8 GB, 5 GB disponibili
  • Card: MicroSD, maxim 64 GB
  • 3G: HSDPA, HSUPA
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n
  • Bluetooth: 3.1, A2DP
  • USB: microUSB
  • Cameră foto: 8 MP, F/2.2, autofocus
  • Filmare video: 1080p, autofocus
  • Cameră frontală: VGA
  • Baterie: 1650 mAh
  • Dimensiuni: 123.8 x 68.5 x 9.9 mm
  • Greutate: 160 grame
  • Altele: NFC, Micro SIM, încărcare wireless (capac opţional special), versiunea pentru România nu oferă LTE
Atunci când vine vorba de autonomie, Lumia 820 nu mai este tot atât de strălucitor. Folosind o baterie cu o capacitate de numai 1650 mAh, acesta a atins o autonomie de 26 de ore, sub performanţa fratelui său mai mare, deşi a folosit un ecran mai mic cu rezoluţie mai scăzută şi cu un panou ceva mai eficient energetic. Regimul testat a fost unul de intensitate medie, care a implicat push activat pentru două conturi de email, Facebook si Twitter, câte jumătate de oră de convorbiri şi navigaţie GPS, o oră şi jumătate de utilizare Web şi captura foto ocazională, în condiţiile în care conexiunile Wi-Fi şi 3G au fost active 5, respectiv 8 ore.

Software şi telefonie

Deoarece terminalele Windows Phone seamănă ca două picături de apă iar aplicaţiile proprietate Nokia sunt comune întregii game Windows Phone 8, nu vom plictisi cititorii cu informaţiile care au fost deja prezentate odată cu Lumia 920.
Telefonia se bucură de un microfon dual cu o fidelitate ridicată şi noise cancellation eficient, casca remarcându-se prin sunetul clar dar cu un volum ceva cam redus. În caz că folosiţi des funcţia speakerphone, Lumia 820 oferă un difuzor cu sunet clar şi volum puternic, acesta beneficiind şi de o poziţionare mai bună decât a celor plasate pe capacul posterior.

Captură foto şi video

Faţă de Lumia 920, care a oferit stabilizatorul optic care i-a permis atingerea unor bune performanţe în lumina slabă, mai micul Lumia 820 vine cu un set standard de opţiuni foto: senzor de 8 MP şi un obiectiv cu diafragmă F/2.2 şi distanţă focală de 26 de milimetri. Aceasta este însoţită de un modest partener frontal cu senzor VGA, care nu se remarcă cu nimic altceva.
Calitatea imaginilor este suficient de bună pentru un terminal din această gamă, fără a se face însă remarcată cu nimic special: culorile sunt naturale, contrastul este bun iar nivelul detaliilor este mulţumitor. Focalizarea automată este rapidă, Lumia 820 oferind si un buton pentru declanşare care oferă o cursă bună şi poate fi folosit pentru pornirea camerei din stand-by. Ca aspecte negative se remarcă zgomotul ridicat şi expunerea, care este uneori cam mică şi necesită ajustarea manuală. Prestaţia în lumină slabă este neaşteptat de bună, însă lipsa unei stabilizări, hardware sau software, va pune la grea încercare răbdarea celor care vor imagini nemişcate
Captura video Full HD oferă rezultate bune, remarcându-se aceleaşi probleme cu expunerea. Fişierul H.264 1080p rezultate are un bitrate de 20 Mbps şi o stabilitate foarte bună a numărului de cadre pe secundă, din păcate sunetul înregistrat având o calitate bună dar fiind monofonic.

Redare audio si video, GPS

  Cei care folosesc des telefonul mobil ca player audio portabili vor fi fericiţi să afle că Lumia 820 oferă o redare audio foarte bună. Sunetul redat are un volum ridicat, bass profund şi bine definit, medii puternice şi înalte nesaturate şi calde, ceea ce-l face o alegere bună dacă aveţi pretenţii ridicate la acest capitol. În plus, terminalul vine la pachet cu o pereche de căşti Nokia WH-208 asortate cu culoarea carcasei, iar dacă acestea nu se ridică la nivelul modelele de vârf deoarece au un bas cam slab şi înalte cam dure, măcar oferă o prestaţie net superioară aşa-numitelor „căşti” pe care alţi producători le aruncă în cutie doar de dragul de a fi acolo.
  Pe frontul software nu se remarcă nimic, Lumia 820 folosind aplicaţia Music+Videos din Windows Phone 8. Aceasta oferă funcţiile de bază pentru redarea media şi un suport limitat pentru codec-uri, dar nimic în plus, ceea ce înseamnă că veţi duce dorul unor formate audio lossless sau a filmelor cu subtitrări şi sunet AC3 sau DTS. Nokia a completat totuşi oferta software cu o aplicaţie auxiliară care aduce un egalizator cu 5 benzi, procesare Dolby Headphones şi normalizare a volumului.

Faţă de Lumia 920, a cărui prestaţie GPS nu a fost prea grozavă, Lumia 820 s-a dovedit mult mai bun. Semnalul a fost puternic iar localizarea precisă, durata sincronizării asistate la rece fiind scurtă, de circa 5-10 secunde. Evident, nu trebuie uitată soluţia Nokia Drive+, care oferă hărţi, voci şi calcularea traseelor în modul offline, ceea ce face din acest produs un partener bun pentru orientare sau navigaţie.

Concluzii

  Cea mai mare problema mare a terminalului Lumia 820 este rezoluţia ecranului, care ar fi fost rezonabilă pentru un produs aflat la graniţa între mid-range şi high-end acum un an, însă este nesatisfăcătoare în 2013. În plus, rivalul HTC 8X, care oferă dotări similare şi rezoluţie HD, poate fi găsit la un preţ cu circa 150 de lei mai mare. Cei care vor alege să ignore acest aspect vor descoperi în Lumia 820 un terminal compact cu o construcţie excelentă, cea mai bună platformă hardware disponibilă pentru Windows Phone, o cameră foto rezonabilă, o redare audio foarte bună şi un preţ ceva mai accesibil de circa 1800 lei.
Părţi pozitiveplus
  • +construcţie
  • +culori, unghiuri şi vizibilitate ecran
  • +platforma hardware
  • +slot MicroSD
  • +redare audio
Părţi negativeminus
  • rezoluţie ecran
  • greutate
  • autonomie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu