Cu toate ca ne-am obisnuit sa folosim aproape zilnic articolele de pe Wikipedia ca o sursa de informatii de incredere, se pare ca nu este chiar asa.
Un articol nu foarte popular a rezistat pe Wikipedia 5 ani de zile inainte sa fie depistat ca reprezentand evenimente fictive. Articolul respectiv facea referire la un razboi din secolul 17 ce ar fi avut loc in undeva in India. Bicholim Conflict descria in detaliu ,,o perioada de conflict armat intre lideri portughezi ai tinutului Goa si Imperiul Maratha”. In articol conflictul s-ar fi incheiat cu un tratat de pace si repercursiuni asupra culturii populare si politicii regionale.
Pentru a-i verifica autenticitatea, utilizatorul ShelfSkewed a inceput sa verifice sursele citate. La o simpla privire o parte din surse nu duceau nicaieri si alta parte nu faceau nici un fel de referire la conflictul descris. In plus, o cautare online pentru Bicholim Conflict te redirectiona direct sau indirect catre articolul de pe Wikipedia.
In cazul in care considerati acesta un caz unic, cei de la The Daily Dot au creat deja un top 10 cu articolele false de pe Wikipedia. In top se mai afla un articol despre Gaius Flavius Antonius care a rezistat 8 ani inainte sa fie sters. Personajul respectiv era descris ca fiind unul din asasinii lui Julius Caesar care a fost la randul lui ,,ucis de o prostituata masculina angajata de Marc Antoniu”.
Sursa : http://playtech.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu