luni, 28 ianuarie 2013

Toshiba Tecra R950 - confortabil la birou şi companion de nădejde în călătorii


Toshiba Tecra R950 este un laptop solid şi durabil, creat pentru clienţi din mediul de afaceri care doresc să înlocuiască PC-ul desktop cu o alternativă portabilă, dar confortabil de utilizat şi bine utilată în privinţa opţiunilor de conectivitate.

Descriere

Menit a fi în primul rând un laptop pentru serviciu, Toshiba Tecra R950 nu se face remarcat prin finisaje luxuriante, supleţea sau greutatea redusă ce caracterizează cele mai în vogă modele laptop pentru acasă. În schimb suntem întâmpinaţi cu o construcţie solidă, foarte bine închegată şi cu finisaje uşor de întreţinut, rezistente la uzură şi murdărire. Toate acestea vin însă cu preţul unei greutăţi finale de aproape 2.5 Kg, puţin cam mare după standardele actuale. Cu toate acestea, Tecra R950 este un laptop suplu, cu grosime ce nu depăşeşte 25.4 mm în cel mai gros punct.
Sub carapacea tare şi cu aspect în cel mai pur stil business, Toshiba Tecra R950 ascunde o platformă Intel de ultimă generaţie, cu procesor Core i7-3520M din familia Ivy Bridge şi placă video din seriaRadeon HD 7570M, inclusă pentru un plus de performanţă la lucrul cu machete 3D şi prezentări.

Pentru rolul de înlocuitor al unui PC desktop, inginerii Tohsiba au inclus un asortament generos de conectori USB 3.0, eSATA, VGA şi DisplayPort, precum şi facilităţi omise de obicei la sisteme laptop compacte, cum ar fi unitate CD/DVD integrată, tastatură cu grup de taste numerice şi acces facil pentru înlocuirea memoriei RAM sau hard disk. Suplimentar, acumulatorul Li-Ion poate fi detaşat pentru conservare dacă nu plănuim să facem călătorii în afara biroului. Laptopul include un senzor de cădere, care va opri harddisk-ul înainte de eventualul impact cu podeaua.
Ca şi laptop pentru mediul de afaceri, Toshiba Tecra R950 vine cu diverse opţiuni pentru securitate, cum ar fi cititor de amprente pentru autentificare securizată, modul TPM (Intel Trusted Platform Module) şi Intel Anti Theft Technology (folosită pentru blocarea de la distanţă şi ştergerea securizată a datelor în cazul pierderii accidentale sau furtului).

Suplimentar, Toshiba oferă gratuit clienţilor săi aplicaţia de securitate Smart Client Manager, prin care este posibilă gestionarea de la distanţă a sistemelor de calcul utilizate într-o companie. Aceasta facilitează instalarea patch-urilor de securitate şi chiar blocarea oricărui laptop care este pornit în afara ariei de acoperire a reţelei wireless agreate de companie, cu excepţia cazului în care este furnizată o cheie de autentificare USB.

Specificaţii

  • Model: TECRA R950-10G
  • Ecran: 15.6”, 1600x900 pixeli, TN + LED, filtru mat
  • CPU: Intel Core i7-3520M (2.9 GHz - 3.6 GHz (HyperThreading, Turbo, 2 Core), 4MB L3 cache)
  • Chipset: Intel HM77
  • GPU integrat: Intel HD Graphics 4000
  • GPU dedicat: Radeon HD 7570M (1 GB GDDR5 memorie dedicată)
  • RAM: 4 GB DDR3
  • HDD: 500 GB (TOSHIBA MK5061GSYN)
  • Unitate optică: CD/DVD (MATSHITA DVD-RAM UJ8B2)
  • Reţea: Gigabit LAN, WiFi 802.11n, Bluetooth 4.0, 3G HSPA+ (max. 21 Mbps)
  • Conectori: 2 x USB 3.0, USB 2.0 activ, eSATA, DisplayPort, VGA, 1 x audio
  • Altele: web HD, 1x PCI Express Card, Card Reader
  • Sistem de operare: Windows 7 Professional SP1 64 bit
  • Baterie: 6200 mAh, 6 celule, Li-Ion
  • Dimensiuni: 379 x 252 x 20.8/25.6 mm
  • Greutate: 2.49 kg

Ecranul şi sunet

Fiind vorba de un laptop adresat mediului de afaceri, inginerii Toshiba au acordat atenţie maximă obţinerii unui mediu de lucru cât mai confortabil. Pentru ecran, acest criteriu se traduce în folosirea unui panou LCD bine iluminat şi cu rezoluţie mare, peste care este aplicat un filtru mat, care să permită lucrul în bune condiţii fără a fi deranjat de reflexiile obiectelor din jur.
Din păcate capitolul multimedia a fost aproape uitat, aşa că Tecra R950 s-a ales cu ecran bazat pe o matrice TN de calitate mediocră, cu reproducere slabă a nuanţelor de negru şi paletă de culori nu tocmai fidelă realităţii.

Cele două difuzoare stereo poziţionate sub ecran redau sunet clar şi pot atinge un volum sonor destul de ridicat fără a distorsiona la un nivel deranjant. Din păcate audiţia este săracă în gama frecvenţelor joase, astfel că pentru muzică va trebui să apelăm la un set de căşti.

Tastatura şi Touchpad-ul

Tastatura de tip chiclet este realizată din plastic negru-mat, cu aderenţă bună şi rezistent la urme de murdărie. Tastele au o cursă medie de apăsare şi sunt silenţioase în utilizare.
Din păcate tastatura flambează vizibil în zona centrală, iar optimizările aduse formei tastelor lasă de dorit. Tastele mari, dar cu profil perfect plat şi foarte apropiate între ele sunt greu de diferenţiat la palpare, iar lungimea prea mică a tastei Space poate crea probleme de acomodare.

Touchpad-ul are suprafaţă generoasă, iar cele patru taste pentru click stânga/dreapta (poziţionate deasupra şi dedesubt) sunt silenţioase şi uşor de apăsat. În funcţie de preferinţe, putem naviga apelând interfaţa touch sau trackpoint-ul aşezat în mijlocul tastaturii.

Performanţe

Ajutat de platforma Intel Ivy Bridge şi placa video cu GPU AMD Radeon HD, Toshiba Tecra R950 este un laptop cu performanţe competitive, capabil să facă faţă cu brio activităţilor de zi cu zi.
Totuşi, buna experienţă în utilizare este sabotată de performanţele hard disk-ului instalat. Deşi încăpător şi capabil să atingă viteze de transfer mulţumitoare, acesta nu se poate ridica la nivelul unui dispozitiv SSD din generaţia actuală, eşuând lamentabil când vine vorba de timpii de acces şi numărul de operaţiuni I/O pe secundă.
Acest neajuns, specific oricărui hard disk mecanic, se traduce în timpi mari de aşteptare la încărcarea aplicaţiilor şi pornirea sistemului de operare, ce are nevoie de 1 minut şi 15 secunde pentru finalizarea procesului de boot.
În teste sintetice, performanţele măsurate sunt la un nivel foarte competitiv printre platformele din generaţia Ivy Bridge, cu o mică penalizare impusă de nefolosirea unui dispozitiv SSD pentru găzduirea sistemului de operare şi aplicaţii:
  • PCMark Vantage 64 bit - 8139 (Productivity - 5860, HDD - 3959)
  • PCMark 7 Basic - 2267
  • 3DMark11 Entry - 1494 (GPU 1334 / Physics 4457 / Combined 1006)
  • Cinebench R11.5 (OpenGL / CPU) - 26.54 fps / 3.40 pts
  • AIDA64 Cache & Memory - Read 12108 MB/s, Write 12554 MB/s, Latency 48,4 ns
  • x264_Benchmark_HD_v5.0 - 6.63 fps
  • WinRAR 4.2 - 3648 KB/s
  • SuperPI 1.5 XE - 10.733 s

Temperaturi

Toshiba Tecra R950 este un laptop silenţios în folosire normală, aproape inaudibil. După câteva ore de funcţionare carcasa este aproape rece în zona tastaturii şi restpad, iar touchpad-ul devine doar puţin călduţ la atingere.
Fanta de evacuare pentru sistemul de răcire este poziţionată în partea stângă a carcasei, alături de conectorul pentru alimentare, evitând astfel neplăcerile care pot apărea din cauza căldurii degajate în imediata vecinătate a spaţiului rezervat pentru mouse.

Dacă temperatura la funcţionarea în gol se stabilizează la 50 °C, încărcarea procesorului prin comprimarea unei secvenţe video împinge temperatura spre 85 - 86 °C, timp în care zgomotul produs de ventilator se amplifică până la limita confortabilului.

Autonomie

Pentru a păstra supleţea construcţiei,Toshiba Tecra R950 vine echipat doar cu un acumulator Li-Ion de 6 celule, cu o putere de 66 Wh.
Luând în calcul placa video dedicată şi hard disk-ul mecanic mai însetat de energie decât un SSD, cele 3 ore şi 43 minute obţinute la redarea unui film cu rezoluţie 720p sunt un rezultat mulţumitor.

După activarea plăcii de reţea wireless şi cu acelaşi profil ECO de gestionare a consumului de energie, Tecra R950 a permis navigarea pe internet timp de 4 ore şi 10 minute.
În condiţii ideale, folosind laptopul exclusiv pentru editare text, având placa de reţea dezactivată şi luminozitatea ecranului dusă aproape de valoarea minimă, am obţinut o autonomie de 5 ore şi 25 minute.

Concluzie

Cu un preţ de 5700 Lei, Toshiba Tecra R950 se prezintă ca o alegere mai puţin inspirată pentru înlocuirea desktop-ului de acasă, existând alternative cu design mai plăcut şi abilităţi multimedia superioare, ce pot fi avute la un preţ similar sau mai mic.
Pentru treburi serioase, Tecra R950 este un laptop solid, performant şi de încredere, oferit cu un pachet de servicii care justifică preţul plătit, cum ar fi garanţia No Matter What. Mai exact, Toshiba îţi asigură reparaţia gratuită în cazul daunelor accidentale sau un laptop Toshiba la schimb in caz de furt. În plus, este asigurată recuperarea gratuită a datelor în cazul unui dispozitiv de stocare defect şi transferarea acestora pe unul nou. Trebuie ştiut că această ofertă este valabilă între 16 aprilie 2012 şi 31 martie 2013.
Părţi pozitiveplus
  • +Construcţie solidă şi destul de suplă
  • +Finisaje durabile şi uşor de intreţinut
  • +Opţiuni variate pentru conectivitate
  • +Unitate CD/DVD
  • +Tastatură cu grup de taste numeric
  • +Touchpad spaţios şi trackpad
  • +Placă video dedicată
Părţi negativeminus
  • Greutate cam mare
  • Carcasa cu aspect business ar putea să nu fie pe placul tuturor
  • Autonomia modestă, pentru un laptop cu platformă Intel Ivy Bridge
  • Calitatea imaginilor redate pe ecranul cu matrice TN nu impresionează
  • Performanţele sunt penalizate de hard disk-ul mecanic.

Sursa : http://www.go4it.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu