Ieri am trecut în revistă trei zvonuri noi referitoare la viitorul terminal Samsung Galaxy S IV, iar unul dintre acestea se referă la posibilul procesor pe care acesta îl va folosi.
Cel mai puternic produs din portofoliul companiei este în acest moment Exynos 5, acesta fiind deja lansat într-o versiune dual-core, folosită pentru laptopul Samsung Chromebook şi tableta Google Nexus 10, şi având planificată o versiune quad-core pentru primul trimestru al anului viitor. Având la bază nuclee Cortex-A15, acestea au fost similare până nu demult, Samsung renunţând însă la simpla dublare a numărului de nuclee pentru fostul Exynos 5450 în favoarea implementării unui procesor grafic mai rapid, adică un ARM T658, şi la ridicarea frecvenţelor la 2GHz, ambele beneficiind de trecerea de la un proces de fabricaţie pe 32 de nanometri la unul pe 28 de nanometri.
Acest viitor produs, cunoscut în prezent doar prin numele de gamă Exynos 5400, ar putea fi înlocuit înainte de a se materializa de un nou produs. Conform EETimes, Samsung lucrează la un produs care va fi anunţat în luna februarie a anului viitor în cadrul conferinţei International Solid-State Circuits Conference.
Spre deosebire de arhitecturile folosite până acum de Samsung, care au implementat de la unul la patru nuclee tactate la o frecvenţa maximă şi controlate dinamic, viitorul procesor va folosi designul de referinţă big.LITTLE pe care ARM l-a prezentat acum mai bine de un an.
Asemănător într-o oarecare măsură arhitecturii 4-PLUS-1 folosită de NVIDIA Tegra 3, viitorul procesor Samsung va oferi patru nuclee Cortex-A15 tactate la o frecvenţă maximă de 1,8GHz şi patru nuclee Cortex-A7, tactate la o frecvenţă maximă de 1,2GHz. Munca de procesare a datelor va fi împărţită între aceste nuclee diferite ca putere, sarcinile cu necesităţi scăzute sau medii urmând să fie executate pe nucleele Cortex-A7, mai slabe dar şi mai prietenoase cu energia. Odată ce necesarul de putere de calcul va depăşi limitele acestora, arhitectura big.LITTLE va permite comutarea execuţie pe mult mai puternicele nuclee Cortex-A15 în circa 20 de microsecunde. Prin această combinaţie de hardware, Samsung şi ARM pot oferi atât o putere mare de calcul dar şi o eficienţă energetică superioară utilizării doar a unor nuclee puternice.
big.LITTLE în acţiune
În acest moment nu este clar dacă Samsung va anunţa în februarie intrarea finalizarea şi intrarea în producţie a acestui model sau doar va prezenta noul procesor. Cum trecerea de la designul de referinţă la producţia de masă necesită întotdeauna luni bune de zile, în funcţie de ceea ce va anunţa Samsung vom şi pentru ce ne putem pregăti să descoperim în interiorul modelului Galaxy S IV.
Sursa : http://www.go4it.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu