Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Illinois au dezvoltat aşa-numitul „bio-bot”, o maşină biologică printată 3D, cu o lungime de 7 mm.
Creată din hidrogen şi celule cardiace prelevate de la şobolani, invenţia a fost concepută pentru a se deplasa singură. Proiectul urmăreşte ca prin imitarea naturii să dea naştere unor roboţi mai eficienţi ce vor putea fi aplicaţi în mai multe domenii.
„Urmărim să lucrăm cu structuri biologice care să ne permită să valorificăm energia celulelor şi a naturii pentru a ne adresa provocărilor cu care se confruntă societatea. Ca ingineri tindem să construim utilizând materiale dure şi previzibile. Cu toate acestea există o mulţime de aplicaţii în care natura reuşeşte să rezolve problemele într-un mod foarte elegant”, a declarat Rashid Bashir, coordonatorul proiectului.
Robotul conţine un picior lung şi subţire acoperit cu celule prelevate de la şoareci, aşezat peste un alt picior rigid. Pentru a se putea mişca, celulele cardiace pulsează, determinând piciorul să zvâcnească. La rândul său, această acţiune determină întregul corp să se arcuiască spre înainte.
Acum, oamenii de ştiinţă susţin că, ulterior, această tehnologie s-ar putea dovedi utilă pentru senzorii medicali şi pentru curăţarea toxinelor.
Sursa: http://www.descopera.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu