duminică, 21 octombrie 2012

Un nou site ne dezvăluie Arborele Vieţii aşa cum nu l-am mai văzut niciodată (VIDEO)


Biologii evoluţionişti visează de mult timp să conceapă o diagramă, sau un arbore al vieţii, care să arate în detaliu modul în care diferite specii au evoluat dintr-un strămoş comun, însă această sarcină s-a dovedit a fi extrem de dificilă, fiind nevoie de metri întregi de hârtie sau de mai multe monitoare laolaltă pentru a putea arăta clar descendenţa speciilor.
Acum, un cercetător de la Imperial College London a reuşit să depăşească această dificultate, concepând un website interactiv, intitulat OneZoom, care permite utilizatorilor să observe diferitele aspecte ale evoluţiei speciilor cu un simplu click sau cu un zoom.
James Rosindell de la Imperial College şi Luke Harmon, un biolog la Universitatea Idaho, au conceput acest site sub formă de fractal, pentru a evita „paradigma hârtiei” - optimizarea datelor pentru tipărirea lor pe hârtie.
Site-ul este inspirat parţial din Google Earth, astfel că utilizatorii se pot concentra pe oricare parte a arborelui vieţii şi pot folosi funcţia de zoom pentru a vedea grupuri tot mai mici de specii. Pe măsură ce utilizatorii doresc să identifice o singură specie, de exemplu cea a oamenilor, aceştia văd de-a lungul călătoriei virtuale diferitele clase, ordine şi genuri cărora specia aparţine.
„OneZoom oferă o metodă naturală de a explora cantităţi uriaşe de informaţii, precum arborele vieţii”, explică Rosindell. „Este intuitiv, deoarece este similar modului în care explorăm în viaţa reală, apropiindu-ne de obiectele care ne interesează pentru a le vedea în detaliu”, a adăugat cercetătorul.
Momentan, OneZoom arată doar arborele mamiferelor, însă Rosindell afirmă că proiectul se va dezvolta în cursul următorilor ani, urmând să cuprindă toate formele de viaţă.
„După decenii de studiu, oamenii de ştiinţă se află, cel mai probabil, la un an distanţă de elaborarea arborelui complet al vieţii. Ar fi păcat să nu dispunem de un instrument care să ne permită să-l vizualizăm”, afirmă Rosindell.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu