duminică, 21 octombrie 2012

Ce faci dacă ți se cere parola de Facebook la interviul de angajare?

În anumite cazuri izolate, angajatorii și-au permis să le ceară candidaților veniți la interviul de angajare parola de Facebook, pentru a le verifica profilul personal
.


84% dintre români ar refuza categoric să-și dezvăluie parola de Facebook la interviul de angajare
84% dintre români ar refuza categoric să-și dezvăluie parola de Facebook la interviul de angajare
Potrivit unui sondaj online derulat de PortalHR.ro, 84% dintre respondenții români ar refuza categoric să-și dezvăluie parola de Facebook dacă li s-ar cere acest lucru în timpul interviului de angajare.
"Mă îngrijorează totuși că 12% ar permite unui angajator să se uite peste contul lor de Facebook de față cu ei", spune Mădălina Uceanu, fondatorul portalului de resurse umane.
Potrivit specialiștilor IT, dacă te loghezi la Facebook în timpul interviului de angajare, datele de "username" şi "parolă" pot fi uşor aflate după ce tu ai plecat de la interviul respectiv.
Angajatorii îţi cer parola de la Facebook în schimbul unui job
În statul american Maryland, de unde pornise această modă în rândul recrutorilor, li s-a interzis recent angajatorilor să solicite datele personale de Facebook ale candidaților.
Potrivit unui specialist HR român care lucrează în New York, recrutorii americani evită, datorită legislației foarte stricte, orice acțiune prin care se pot descoperi informații legate de sex, religie, orientare sexuală, afilieri, deci și informații legate de profilul de Facebook.
"Motivul e simplu: în momentul în care ai cerut sau ai accesat o astfel de informație ți se poate imputa că decizia (oricare ar fi ea, de angajare sau de respingere) a fost influențată de una din informațiile de mai sus și ești cam bun de plată, toată lumea pe aici știe asta, iar litigiile pe motive de discriminare au mare priză la public", explică acesta.
Prin urmare, cazurile de abuz cu privire la parola de Facebook rămân excepții, dar ele totuși există.


Sursa : http://www.realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu